Unikt projekt | 4 aug 2022

Sweco delaktig i unik dansk ”energi-ö”

Sweco har fått i uppdrag att bistå danska energistyrelsen med teknisk rådgivning kring landets planerade bygge av en så kallad energiö i Nordsjön, en av de första i världen. Syftet med ön är att tillvarata unika vindresurser ute till havs.

Sweco delaktig i unik dansk ”energi-ö”
Energistyrelsen i Danmnark planerar att bygga en "energi-ö" i Nordsjön där unika vindresurser ute till havs tillvaratas. Sweco är delaktiga som tekniska rådgivare. Bild: Sweco

Swecos stöd till bygget av energiön i Nordsjön kommer bland annat att omfatta konceptframställning, förberedelser av förfrågningsunderlag, granskning av tekniska lösningar och offerter, utvärdering av anbud samt tillsyn och kvalitetsgranskning under konstruktions- och överföringsfasen.

Totalt sträcker sig avtalet över nio år och är värt minst en halv miljard kronor.

– Jag är otroligt glad och stolt över att Sweco valts ut för denna både historiska och avgörande utmaning, att vara med och utveckla en av världens första energiöar, säger Dariush Rezai, Business Area President för Sweco Danmark.

Det är ett erkännande av Swecos gränsöverskridande expertis och ett konkret exempel på hur vi tillsammans med våra kunder arbetar med samhällsomvandlingen.

Energistyrelsens målsättning för den planerade energiön är att säkerställa att Danmark på bästa sätt kan nyttja sina unika vindresurser ute till havs och samtidigt bli en föregångare för den gröna omställningen globalt.

– Energiomställningen till ett är en av vår tids största och viktigaste utmaningar som skapar och kommer fortsätta att skapa ett ökat investeringsbehov inom många av Swecos kärnsegment. Vi är mycket glada att för att få vara med och bidra till denna omställning som en prioriterad partner för Energistyrelsen, säger Åsa Bergman, vd för Sweco.

Swecos arbete kommer att involvera 11 olika expertområden och närmare 200 medarbetare från sex olika länder.

Källa: Sweco

Publicerad 4 augusti 2022

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.