Sveriges godaste kranvatten?
Var i Sverige finns det godaste kranvattnet? För sjätte gången arrangeras Kranvattentävlingen, där landets kommuner tävlar om den prestigefyllda titeln. Idag öppnar anmälan för kommuner som vill delta i höstens spännande smakjakt.

Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Svenskt vatten, syftar till att lyfta fram vikten av en trygg och hållbar vattenförsörjning. Under september och oktober kommer tio utvalda städer att stå värd för regionala deltävlingar, där en jury bestående av professionella vinprovare och lokala profiler bedömer de olika kommunernas kranvatten genom blindtester.
Vattnet serveras ljummet för att smak och doft ska framträda så tydligt som möjligt. De två bästa bidragen från varje deltävling går vidare till finalen i november, där Sveriges godaste kranvatten slutligen koras.

– I en tid när god mat och dryck väcker allt större intresse vill vi lyfta fram hur viktigt vattnet är som en del av en god måltid. Kranvatten smakar olika, både beroende på var det kommer ifrån och hur det hanteras. Vi vill inspirera fler att värdesätta sitt lokala vatten och uppmärksamma arbetet bakom rent och gott dricksvatten, säger Sofia Barré, kommunikationschef på Svenskt vatten.
De tio värdstäderna för deltävlingarna är Uppsala, Södertälje, Luleå, Umeå, Sundsvall, Falun, Arvika, Borås, Ljungby och Höganäs. Kommuner som vill delta ska anmäla sig redan nu och vattnet levereras på morgonen på respektive tävlingsdag. Mer information om anmälan och tävlingsupplägget finns här.

Fakta om dricksvatten i Sverige:
- De kommunala vattenverken producerar nästan 900 miljarder liter dricksvatten per år, vilket motsvarar cirka 1 procent av det tillgängliga sötvattnet i landet.
- Svenskar förbrukar i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.
- En liter rent kranvatten kostar i genomsnitt cirka 5 öre.
- Sveriges VA-ledningsnät är tillräckligt långt för att räcka fem varv runt jorden.
- Det finns 1 700 kommunala vattenverk i Sverige.
Med denna tävling hoppas Svenskt vatten inte bara kunna kora Sveriges godaste kranvatten, utan även öka allmänhetens medvetenhet om vikten av en trygg och hållbar vattenförsörjning.
Källa: Svenskt vatten