Sveriges första plusenergihus invigs

Nu invigs Villa Åkarp, Sveriges första plusenergihus. Idén till villan, som ska ge mer energi än vad den använder, föddes av Karin Adalberth vid ett fikabord år 2005. Villa Åkarp är 150 kvm stor och beräknas använda 1 500 kWh per år för varmvatten (solvärme), 2 500 kWh för hushålls- och fastighetsel och ge ett energiöverskott på 1 700 kWh per år. I stort sett all energi för uppvärmning ska komma från husets invånare, hushållsmaskiner och liknande. Därutöver har villan 18 kvm solfångare, 32 kvm solceller och pellets som spetsvärme. För att klara elbudgeten har Karin Adalberth valt de energisnålaste vitvarorna på marknaden, och belysningen består av inbyggda spotlights på 9 W vardera. Läs mer om Karin Adalberths plusenergihus i Energi & Miljö nr 3/09, sid 26-28.

Publicerad 14 oktober 2009

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.