TEMA: SANITET | 26 nov 2019

Svenskarna spolar duschtoan

Svenskarna spolar duschtoan
Foto: Grohe

Duschtoalett? Nej, tack! Det säger hälften av alla svenskar. Anledningenär att duschtoaletter betraktas som ohygieniska, obehagliga, dyra att  installera, dåliga för miljön – och opraktiska. Duschtoaletterna blir allt vanligare utomlands, men i svenska hygienutrymmen är de en sällsynt syn.

Halva Sveriges befolkning uppger att de inte vill ha en japansk duschtoalett. Detta enligt en undersökning från opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm som utförts på uppdrag av sanitetsleverantören Grohe Sverige.

Det här grundar sig på okunskap och fördomar, menar Christina Holmberg, marknadschef på Grohe Sverige. – Duschtoaletten har blivit otrolig populär på flera håll i världen. Främst på grund av dess fördelar. Något som svenskarna varit skeptiska till, trots att vi är kända för att vara trendkänsliga. Duschtoaletten är ur ett miljöperspektiv en vinnare då användaren inte behöva torka sig med toalettpapper. Men även på grund av hygienfaktorn. Vi vill slå hål på myterna om duschtoaletter och visa dess fördelar, konstaterar Christina Holmberg.

Den japanska duschtoaletten har inte tagit Sverige med storm. Två procent av Sveriges befolkning har i dag en duschtoalett i hemmet. Varannan svensk vill inte ens ha en. Obefogad kritik, enligt sanitetsleverantören.
Enligt den, finns det fem felaktiga fördomar om duschtoaletter:

1) Ohygieniskt. Undersökningen visar att tio procent inte skulle vilja ha en duschtoalett hemma eftersom de uppfattar dem som ohygieniska. Men duschtoaletten minskar bakteriespridning. Bakterier kan nämligen inte torkas bort med papper, utan måste tvättas bort.

2) Obehagligt. På samma fråga svarade en av fem att de inte ville ha en duschtoalett på grund av att vattentrycket upplevs som obehagligt. Men vattentrycket kan justeras med en fjärrkontroll efter eget behag. Fjärrkontrollen ger även möjlighet för användaren att ställa in sin personliga tvättrutin.

3) Dyrt att installera. Drygt var tionde svensk sparar gärna in på utgifterna vid badrumsrenovering genom att inte välja en duschtoalett. Detta eftersom de tror att installationskostnaden är hög. Men installationskostnaden skiljer sig inte från kostnaden att installera en klassisk toalett.

4) Inte miljövänligt. Att det förbrukas mer vatten med en duschtoalett än vid användandet av en klassisk toalett stämmer. Det extra vattnet är dock försumbart jämfört med allt toalettpapper som används i samband med ett besök på en traditionell toalett.

5) Opraktiskt. Många anser att duschtoaletten är opraktisk. Men det är tvärtom då duschtoaletten vanligtvis underlättar toalettbesöket såväl som vardagen. Eftersom toapapper inte behövs vid användning av en duschtoalett faller både logistik kring inköp och en väsentlig kostnad bort. För personer med rörelsehinder är dessutom duschtoaletten lättare att använda vilket kan ge en ökad känsla av självständighet.

Undersökningen genomfördes den 26–28 april 2019 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 1 021 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Text: Peter Olofsson

Publicerad 26 november 2019

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.