Prisade | 24 nov 2023

Svenska Qvantums värmepump – årets vvs-produkt i Storbritannien

Svenska Qvantum har fått pris för årets VVS-produkt i Storbritannien. Priset får de för sin uppmärksammade lägenhetsvärmepump som gör det möjligt att ersätta gaspannor.

Svenska Qvantums värmepump – årets vvs-produkt i Storbritannien
Qvantums uppmärksammade lägenhetsvärmepump har vunnit ännu ett pris - årets VVS-produkt i Storbritannien. Foto: Qvantum

Priset är det senaste i raden av internationella utmärkelser som Qvantum fått under 2023. Tidigare har man även vunnit British Renewable Energy Award, Unlock Net Zero Award samt ISH Design+ Award.

– Att vinna över så välkända aktörer som Tesla, Nibe och Daikin visar att vår ambition att leda omställningen till fossilfri uppvärmning i Europas städer och att skapa produkter för de många människorna, är helt rätt, säger Jesper Jarnhäll som är CCO för Qvantum.

Lägenhetsvärmepumpen visade för första gången så sent som i mars i år på ISH-mässan i Tyskland och har sedan dess tagit världen med storm.

– Vårt mål är att förändra hur Europas städer värms upp. Det är dags att vi slutar elda upp saker, säger Jesper Jarnhäll.

Detta prestigefyllda pris bevisar att vi är på rätt väg

Tanken bakom lägenhetsvärmepumpen är att göra fossilfri uppvärmning tillgänglig även för alla de många miljoner som bor i gasuppvärmda lägenheter i Europas storstäder. Värmepumpen kan enkelt ersätta gaspannor och bidra till både kostnadsbesparingar och minskning av såväl NOX- som CO2-utsläpp.

Lägenhetsvärmepumpen är så liten att den kan rymmas under ett köksskåp och är avsedd att användas med lågtemperaturnät (5:e generationens fjärrvärme). Den kan ge både uppvärmning, varmvatten och kyla, och producerar mer än 4 kWh värme för varje kWh energi som tillförs, enligt företaget.

– Vi är ett innovativt företag och tänker nytt inom alla områden för att ta omställningen till värmepumpar till Europa. Detta prestigefyllda pris bevisar att vi är på rätt väg, tillägger Jesper Jarnhäll.

Priset för årets vvs-produkt i Storbritannien delas ut av landets största vvs-tidning, H&V News.

Källa: Qvantum

Publicerad 24 november 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.