Satsning | 1 jun

Svensk värmepumpstillverkare satsar i Tyskland

Den svenska värmepumpstillverkaren Qvantum satsar nu på den tyska marknaden och etablerar ett dotterbolag i Tyskland.

Svensk värmepumpstillverkare satsar i Tyskland
Wolfgang Herold som är en av den tyska värmepumpsbranschens mest erfarna företagsledare kommer att leda Qvantums satsning i Tyskland genom ett dotterbolag. Foto: Qvantum

– Den tyska marknaden är viktig för oss. Inte för att den är stor – utan för att den inte är det. I Norden säljs det i stort sett inga gas- eller oljepannor längre utan värmepumpar dominerar helt. Men i Tyskland är detta fortfarande något av en nyhet, säger Qvantums vd Fredrik Rosenqvist.

Qvantums vision handlar inte primärt om värmepumpar för villor, utan om att ta sig in på den gigantiska lägenhetsmarknaden. Detta ska ske genom det som kallas 5:e generationens fjärrvärme där små och stora värmepumpar samverkar i ett sammankopplat energinät i till exempel bostadsområden. Qvantums extremt kompakta lägenhetsvärmepump som nyligen vann ett stort innovationspris i Tyskland är en viktig ingrediens i detta.

Att sprida kunskap om värmepumpar är en av mina personliga drivkrafter

– Tyskland står inför en gigantisk omställning och miljontals gaspannor i snabb takt ska bytas ut mot klimatsmarta och kostnadseffektiva system. Vårt mål är att vara en nyckelaktör när Europas städer ändrar hur de värms upp.

Det nya bolaget kommer att vara baserat i Bayern och arbeta med installatörer och konsulter över hela Tyskland. Bolaget kommer att ledas av Wolfgang Herold, som har mer än 18 års värmepumpserfarenhet och har haft ledande roller både i Tyskland och i andra europeiska länder.

– Jag ser verkligen fram emot att få introducera Qvantum i Tyskland. Att sprida kunskap om värmepumpar är en av mina personliga drivkrafter. Jag vill verkligen skapa förändring och göra saker bättre för alla. Detta är något som ligger i Qvantums DNA och som inte bara är ord. Därför är jag helt övertygad om att vi kommer att ha en stor påverkan på den tyska marknaden, säger Wolfgang Herold.

 

 

Publicerad 1 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.