Mässa: ISH | 5 maj

Svensk värmepump vann tyskt pris

Det svenska värmepumpföretaget Qvantum tog under ISH-mässan i Frankfurt emot det tyska priset ISH Design Plus Award för sin nya kompakta värmepump för lägenheter. Den kan monteras till exempel under en diskbänk och kommer att ersätta de gaspannor som nu ska fasas ut i Europas storstäder.

Svensk värmepump vann tyskt pris
Peter Jocic, COO på Qvantum, visar den kompakta värmepumpen som nu fått pris. Foto: Mikael Ekberg

Design Plus Award delas ut till framtidssäkrade produkter som kombinerar hållbarhet, estetik och funktionalitet och är ett av de mest prestigefyllda i Tyskland. Priset delades ut på mässan ISH i Frankfurt i början av mars. Att vinnare blir ett företag som gör sin tyska debut på branschmässan är unikt. Bakom priset står bland annat German Design Council.

Lägenhetsvärmepumpen kan få plats under en diskbänk och är byggd i moduler, vilket gör den lätt att både serva och installera. Den tillhörande varmvattenberedaren kan placeras vägghängd på annan plats i lägenheten.

Fredrik Rosenqvist, vd för
Qvantum. Foto: Johan Marklund

– Majoriteten av alla lägenheter i Europa värms upp av små gaspannor som är monterade i respektive lägenhet, säger Fredrik Rosenqvist, vd för Qvantum.

– Vi ersätter gaspannorna med lågtempererade lokala fjärrvärme­nät som kombineras med dessa kompakta värmepumpar i varje lägenhet. Vår lösning gör att fastighetsägare i Europa snabbt kan byta till fossilfri uppvärmning, både i nya byggnader och i gamla bestånd. Vi ändrar helt enkelt hur Europas storstäder värms upp.

Qvantums lösning bygger på ett lokalt fjärrvärmenät med värmepumpar i centrum som bara håller en temperatur på 10–20 °C. Energin i detta nät kan sedan användas av de små lägenhetsvärmepumparna både för att ge värme och kyla. Längs nätet skördas också överskott av värme och kyla som tillförs nätet.

Fakta

Qvantum

  • Qvantum har sedan 1993 utvecklat och tillverkat värmepumpar och energisystem
  • Målet är att skapa lösningar som gör det enkelt för fastighetsägare att snabbt få fossilfri värme och kyla på plats för bostadsområden och städer i primärt Europa
  • Qvantum har anläggningar i Malmö (Limhamn) och Åstorp och sysselsätter i dag 70 personer

Enligt företaget sparar metoden upp till cirka 80 procent av energin som används jämfört med gaspannor och är också helt förnybar om den drivs med förnybar el. Dessutom tar den helt bort utsläppen av kväveoxider och andra lokala luftföroreningar.

– I Sverige är vi vana vid värmepumpar för villor och fjärrvärme i städer, men på kontinenten är båda företeelserna tämligen okända. Men nu när det talas om att helt förbjuda installation av nya fossila system redan nästa år är det ett plötsligt uppvaknande, menar Fredrik Rosenqvist.

Bolaget har producerat värmepumpar i mer än 30 år. För att möta efterfrågan bygger Qvantum en helt ny fabrik i Åstorp. Fabriken har en produktionskapacitet på 50 000 värmepumpar per år.

Publicerad 5 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.