Potential | 8 dec 2022

Svedala har tagit fram ”solkarta”

Fastighetsägare i Svedala kommun som har planer på att sätta upp solceller på sin fastighet kan nu ta hjälp av kommunens ”solkarta”. Med den kan var och en enkelt zooma in på sitt hus och se var det går att få ut mest solenergi.

Svedala har tagit fram ”solkarta”
Med hjälp av kommunens solkarta kan fastighetsägare direkt se potentialen för solceller på sin fastighet. Foto: Pixabay

– Vi lanserar solkartan samtidigt som energifrågan är aktuell och många söker bygglov för solceller, säger Jenny Hansson, ingenjör på kommunen.

Solkartan ger en översiktlig bild av hur mycket sol som strålar in på ditt tak. Mängden inkommande solenergi är indelad i tre energiklasser: strålande, lovande och tveksam. Den beräknade solenergipotentialen för taket påverkas bland annat av takets area, vinkel och väderstreck. Även skuggning av närliggande byggnader påverkar takets solenergipotential.

Ett exempel på hur solkartan fungerar. Skärmdump från Lerdala kommuns hemsida

Förutom takets solenergipotential visar beräkningarna i resultatet den totala potentialen för solel (kWh/år) och solvärme (kWh/år) samt möjlig koldioxidbesparing (kg/år).

– Kommunen har satsat innovationspengar för idéer som ska gynna invånare i Svedala kommun och bidra till en hållbar utveckling, och det påbörjades redan 2021. Sen har det slumpat sig så att vi lanserar solkartan samtidigt som energifrågorna är på tapeten med ökade priser. Senaste tiden har ansökningar om bygglov för solceller ökat kraftigt, säger Jenny Hansson, ingenjör för geografiska informationssystem på Svedala kommun.

Solkartan har tagits fram med stöd från konsultfirman WSP. Endast byggnader byggda innan Lantmäteriets senaste flygburna laserskanning 2019

finns med i kartan. Dessutom kan byggnader som har genomgått en omfattande ombyggnation sedan 2019 var felrepresenterade i kartan. Målet är att kartan ska uppdateras med nya byggnader när Lantmäteriet tillgängliggör en ny flygburen laserskanning.

Solkartan är tillgänglig via Svedala kommuns hemsida.

Källa: Svedala kommun

Publicerad 8 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.