Svårt renovera saluhall i drift

När Stockholms och Göteborgs saluhallar ska renoveras går det inte bara att stänga av verksamheten. Allmänheten måste få köpa sina ostar, korvar och bröd som vanligt vilket ställer speciella krav på byggprojekten.

dsc_0211.jpg

Högtorgshallen i Stockholm renoveras för fullt. Foto: Ingar Lindholm

I Hötorgshallen måste man numera köpa vissa sorters ostar och bröd på övervåningen. Hela huset, inklusive Filmstaden som finns i samma hus, renoveras alltmedan verksamheten pågår nästan som vanligt. När saluhallen vid Kungstorget i Göteborg renoveras är omständigheterna liknande, förutom att fastigheten dessutom är k-märkt och gammal. – Golvet i markplanet lutar och takhöjden i källaren är väldigt låg så det blir trångt där, berättar Ulf Andersson från Bengt Dahlgren i Göteborg.  I båda fallen handlar det om institutioner i städernas liv, som är viktiga både för turism och vardagsliv. Därför har byggföretag och installatörer fått pussla och planera för att kunna renovera delar av fastigheten medan verksamhet pågår i andra.

Hyresgästerna evakureras I fallet Göteborg handlar det om 3 600 kvadratmeter i två plan. På det översta finns butikerna och på det undre finns förråd, kylrum och beredningsrum. I en första fas renoverades en tredjedel av fastigheten medan verksamhet pågick i resten av lokalerna. – Det fungerade vad gäller att dra rör och så. Men de butiker som fortfarande hade öppet klagade på störningar. I nästa steg var tanken att verksamheten skulle fortgå på övervåningen medan källarvåningen renoverades. Men det gick inte att pussla ihop projektet. På nedervåningen fanns avlopp och andra installationer som behövdes för verksamheten på övervåningen. Att skilja det ena planet från det andra gick därför inte. Därför blev lösningen att evakuera hyresgästerna som kommer att kompenseras för bortfall av inkomst.

Butikerna fick flytta I Stockholm ska 10 000 kvadratmeter renoveras, av vilket en stor del på de övre våningarna utgörs av biografer. Butikerna som säljer mat finns i undervåningen. Men under renoveringen har några av dem flyttat till markplanet. Även här har den största utmaningen bestått i att låta bygge och butiker verka sida vid sida. – Vi har bytt ut alla ventilationsaggregat till saluhall och Filmstaden samtidigt som de varit i drift, berättar Sten Heidmark, vvs-projektör hos Incoord. Den nya installationen omfattar även värmeåtervinning, som måste få plats i befintliga fläktrum. – Vi måste hitta provisoriska lösningar och göra allt etappvis, berättar Sten Heidmark.

Sena ändringar Ombyggnaden påbörjades i januari i år. Än så länge har det inte varit några större överraskningar, enligt Sten Heidmark och Sandra Holmström som är ansvarig för miljökraven på Bengt Dahlgrens stockholmskontor. – Allt var bestämt från början, vilken återvinningsgrad som ska uppnås och vilka system som ska användas och så vidare, berättar Sandra Holmström. – Men sedan visar det sig förstås att kunderna kommer med önskemål på ett mycket sent stadium. Men det är ingen överraskning utan snarare regel än undantag, säger Sten Heidmark.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 8/12 sid 32-33  

Publicerad 27 augusti 2012

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.