GRAFEN | 23 maj 2023

Supermaterial i framtidens vattenkraft

Vattenturbiner kräver uthålliga lager som måste tåla hög last och stor tyngd med låg friktion och nötning. Ny svensk forskning har visat att supermaterialet grafen kan förbättra egenskaperna markant.

Supermaterial i framtidens vattenkraft
Supermaterialet grafen kan förbättra egenskaperna hos lager i vattenturbiner markant visar ny svensk forskning. Foto: Vattenfall

I ett avslutat SIO Grafen-projekt har Vattenfall, Sustainalube och Luleå tekniska universitet tagit fram grafenbaserade polymera kompositmaterial för lager i vattenturbiner. Syftet med projektet var att reducera friktion och nötning i polymerbaserade lager i vattenkraft. De har tillverkats och testats i Luleå och jämförts med kommersiella material i tribologiska förhållanden.

Projektet har nu beviljats fortsättning med fler industripartners som Fortum, Trelleborg, Statkraft och Skellefteå kraft och en projektbudget på drygt åtta miljoner kronor. Målet är att utveckla och validera ett självsmörjande lager med grafen och andra 2D-material, bland annat för att öka livslängden för turbiner i vattenkraftverk.

En prototyp från Luleå tekniska universitet. Foto: LTU

Nazanin Emami, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, ser ljust på möjligheterna att ytterligare stärka svensk vattenkraft och bättra tillgången till förnybar energi.

– Vi är mycket glada att SIO Grafen och Vinnova satsar på ett stort demoprojekt som bygger på resultat från våra tidigare forskningsprojekt tillsammans med Vattenfall. Grafen och andra 2D-material är en viktig del av framtida funktionella material i den gröna energisektorn och i detta projekt har vi ett konsortium byggt på relevanta och stora industripartners, säger Nazanin Emami.

Materialen tillverkade i projektet presterade bättre än kommersiella material med upp till 50 procent minskad friktion. Tester visade 50–70 procent ökat nötningsmotstånd vid tillsättning av grafenbaserade kompositytor på materialen.

– Vi fick bra resultat med rejält minskad friktion och ökat nötningsmotstånd. Det visar att grafen och andra 2D-material kan spela en viktig roll för framtidens vattenkraft, säger projektledare Jan Ukonsaari, senior forskningsingenjör på Vattenfall.

– Vi jobbar ständigt för att förbättra tillförlitlighet och prestanda i våra vattenkraftsaggregat. Nya material som grafen kan ge ökad livslängd och hållbarhet vilket sparar både på miljön och ekonomin. Svensk vattenkraft är konkurrenskraftig och detta är viktiga och innovativa steg framåt, fortsätter han.

Källa: SIO Grafen

Publicerad 23 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.