Solceller | 5 dec 2022

Studentbostäder får solceller

Kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping har som mål att fem procent av elen som bolaget använder ska komma från egenproducerad solenergi redan 2025. Därför kommer nu studentbostadsområdet Irrblosset få solceller.

Studentbostäder får solceller
Stångåsstaden i Linköping satsar 15 miljoner på solceller på studentbostäderna Irrblosset. Foto: Stångåsstaden

Under året har Stångåsstaden gjort en kartläggning över vilka tak som lämpar sig att installera solpaneler på. Ungefär 30 procent av taken bedömdes lämpliga utifrån graden av solstrålning och de 10 fastigheter med bäst förutsättningar utreddes vidare.

Valet föll slutligen på studentbostadsområdet i Valla, kallat Irrblosset. I området har Studentbostäder idag närmare 800 studentbostäder. Produktionen från de nya solcellerna kommer motsvara drygt 40 procent av Irrblossets genomsnittliga elanvändning.

– Att satsa på solenergi är ett led i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete. Tillsammans med andra satsningar vi gör, tar det oss närmare vårt övergripande klimatmål som är att minska andelen köpt energi med 25 procent till år 2025, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Den föreslagna anläggningen kommer producera drygt 0,7 GWh om året. Tillsammans med övriga solcellsanläggningar ger det en produktion som motsvarar ungefär 4 procent av Stångåstadens totala elanvändning.

Kostnaden för investeringen uppgår till totalt 15,2 miljoner kronor.

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Bolaget äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, varv cirka 4 100 är studentbostäder som förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB.

.

Källa: Stångåsstaden

Publicerad 5 december 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.