Energieffektivitet | 12 dec 2023

Fortsatt energifokus när datacenter bygger ut

EcoDataCenter i Falun fördubblar sin kapacitet efter ett nytt stort kontrakt med en global storkund. Datacentret har utvecklats till ett av världens mest hållbara och fick nyligen en finalplats i kategorin European Data Center Project of the Year i tävlingen DCD Awards som prisar globala och hållbara projekt över hela världen.

Fortsatt energifokus när datacenter bygger ut
EcoDataCenter i Falun ska byggas ut till dubbel storlek och kapacitet. Precis som tidigare står energieffektivitet i fokus. Foto: EcoDataCenter

– Vi är stolta över att ha varit en av fyra finalister i denna tävling och ser det som en bekräftelse på att vi gjort ett gediget design- och planeringsarbete från första början. Vi har lyckats hitta en optimal position där vi kunnat dra nytta av lokala förutsättningar, bygga i klimatvänligt trä och uppnått en energieffektiv verksamhet med stöttning från engagerade globala aktörer. Med detta projekt som grund och recept för framgång fortsätter vi nu resan genom bygget av två nya datacenter i Falun samt expansion i Östersund, säger Mikael Svanfeldt, Chief Technology Officer, EcoDataCenter.

Över två miljarder kronor ska nu investeras ì EcoDataCenter 1 i Falun som  därmed blir ett av de största i Sverige. Expansion innebär att den nuvarande anläggningen mer än fördubblar sin kapacitet och hela utbyggnaden beräknas vara klar till andra kvartalet 2025.

Dataanvändningen i samhället växer snabbt och förväntas öka med 300 procent under de kommande fem åren, bland annat som ett resultat av den ökande användningen av AI. Därför har energieffektivitet varit högt prioriterat i både design och drift för EcoDataCenter.

EcoDataCenter är ett föredömligt exempel på hur innovativa och digitala lösningar kan bana vägen för energi- och kostnadseffektiva verksamheter. Vi är stolta över att ha varit en del av detta projekt och hoppas att det inspirerar fler att vilja investera i hållbarhet, säger Jenny Larsson, vd för Schneider Electric Sverige.

Källa: Schneider Electric/EcoDatacenter

Publicerad 12 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.