Stort pumptest med små skillnader
Energimyndigheten fokuserar på hus med stora energibehov i sitt nya bergvärmepumptest. Testet, som kostat nära 1,5 miljoner kronor, visar inga stora tekniska skillnader. Konsumenten rekommenderas gå på pris, garantier eller service.
Energimyndigheten har till en kostnad av nästan en och en halv miljon kronor testat åtta bergvärmepumpar som finns på den svenska marknaden.
Anledningen är enligt Anders Odell, testansvarig hos Energimyndigheten, att testa värmepumparna enligt samma teststandard, för att kunna ge konsumenterna en möjlighet att jämföra pumparna.
– Vi fann inga större tekniska skillnader, så det konsumenterna kan använda sig av i sitt val av värmepump är priser, garantier och försäkringar samt servicenivå.
Nytt är att ett antal standarder förändrats vilket delvis gör det svårt att använda jämföra resultaten med tidigare tester. SP, som utfört testerna, redovisar resultatet under beteckningen SCOP. Det omfattar både rumsuppvärmning och varmvattenberedning.
Omfattande tester
– Egentligen är SCOP detsamma som SPF. Vi ser vilket uppvärmningsbehov man har och hur mycket el som går åt till det, och hur mycket varmvatten som bereds. SCOP ger effektiviteten över ett år, säger Caroline Haglund Stignor, SP.
-Vi har också tagit fram en egen beräkningsmodell för att väga ihop och räkna ut SCOP för värmepumpar som både ger rumsvärme och varmvatten. Det gör vi för att bättre spegla hur det fungerar i verkligheten, fortsätter hon.
Testerna är mycket omfattande. Bara testet för energieffektivitet vid varmvattenberedning tar fem dygn att genomföra. Det har också skett en hel del förändringar i hur testet genomförs jämfört med den tidigare standarden EN255-3, vilket gör att resultaten för tappvarmvattenberedning inte direkt går att jämföra med tidigare testomgångar.
– När det gäller COP för tappvarmvatten har standarden ändrats mycket. Värdena förut blev ofta högre än värdena som man får ut nu. Det beror på att vi testar mot en annan tappcykel, som är framtagen inom EU, säger Caroline Haglund Stignor.
Ny standard för tappvarmvatten
Den nya, europeiska standarden för test av tappvarmvattenberedning (EN16147) omfattar bland annat en tappcykel som med svenska ögon kanske inte känns särskilt realistisk. Energi & Miljö har studerat den tabell som ligger till grund för testerna och bland annat observerat att någon i hushållet förväntas ta ett varmt bad varje morgon klockan 8.05 och att golvet ska våttorkas varje dag klockan 10.30. Total varmvattenåtgång per dygn blir knappt 0,2 kubikmeter (motsvarande 60-gradigt vatten).
– Jämfört med tidigare kan man säga att den här metoden är mer realistisk. Resultatet kommer kanske ändå närmare verkligheten än innan, säger Caroline Haglund Stignor.
Förklaringen till testcykeln är att EU vill kunna jämföra flera olika tekniker för att värma varmvatten, inte bara värmepumpar.
Energimyndigheten har efter samråd med tillverkarna och SP kommit fram till två typhus som används vid testerna, typhusmodeller som använts i tidigare värmepumptester. Det handlar om fristående villor där det minsta är 160 kvadratmeter och har ett årligt värmebehov på 19 965 kWh (vattenburen elvärme). Det större är på 200 kvadratmeter och använder 30 070 kWh värme per år (vattenburen elvärme). Båda husen använder lika mycket energi för tappvarmvatten, 4 200 kWh/år. Det innebär att husen har en energianvändning på 125 till 150 kWh/kvm,år. För den energi som värmepumparna inte kunde leverera stod elpatroner.
Typhusen är stora och använder mycket energi per kvm?
– Det är sant, och ändå är värmepumparna nästan för stora för det lilla huset. En 10 kW-pump ska du inte ha om du inte har ett stort hus, säger Caroline Haglund Stignor.
– Det är viktigt att dimensionera installationen så att man har rätt storlek på värmepumpen.
Mark Kretz och Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 11/12 sidan 6-7.
- FAKTA: Detta testade Energimyndigheten:
– Rumsuppvärmning vid olika driftpunkter enligt EN14511 och EN14825
– Värmning av tappvarmvatten enligt EN 16147
– Elanvändning då värmepumpen ej är i drift enligt EN14825
– SCOP enligt EN14825
– SCOP kombi enligt SP-metod 4967
– Ljudeffekter enligt EN 12102 och ISO 3747
– Granskning av manualen
– Testerna är utförda av SP enligt europeisk standard för kallt klimat (årsmedeltemperatur +6 °C).Testerna utfördes för två olika typhus och för varje typhus med två olika värmesystem (radiatorer respektive golvvärme).
Klicka här för hela testresultatet.