Passivhuskonferensen i Wiesbaden | 22 maj 2023

Stort behov av passivhusexperter i Europa

Så blev det dags för den 26:e internationella Passivhuskonferensen i Wiesbaden. Den lockade 600 deltagare, som närvarade i två dagar, på plats eller via länk, plus nästan 100 bidragsgivare och 94 föreläsare. Alla bidrag sammanfattades och redovisas i en bok på 350 sidor.

Stort behov av passivhusexperter i Europa
Jakob Lindström Wranne rapporterar från passivhuskonferensen i Tyskland. Illustration: Istockphoto

Konferenserna brukar vara utomordentligt bra vidareutbildningar i ämnet, och otroligt inspirerande då det är så många nya idéer som visas och ventileras. Åk dit nästa år!

Artikelförfattaren Jakob Lindström Wranne. Foto: Privat

Europa saknar den mängd vvs-konstruktörer och passivhuskunniga personer som kommer att behövas under åren framöver. Det är många hus och områden som ska renoveras på grund av EPBD (Energy performance of buildings directive).

Många av dessa kommer att renoveras till EnerPHit-standard (passivhusstandard för renovering). Detta kan vara en marknad för ingenjörer från Sverige. Svenska vvs-konsulter besitter hög kunskap och har stor vana att arbeta med de höga krav vi har i Sverige vad gäller täthet, luftomsättningar och temperaturer. Det är krav som det i många europeiska länder är ganska tunnsått med. (Ett exempel är den hyrda semesterlägenheten i Italien där duschen i köket hade ett utsug som blåste in duschens fukt i garderoben bredvid duschkabinen, eller rakt in i bjälklaget i det gamla 1600-talshuset).

Fakta

Författaren:

  • Författare: Jakob Lindström Wranne
  • Sysselsättning: Arkitekt
  • Kontakt: jakob.lindstrom.wranne@gmail.com

På passivhuskonferensen berättades att EPBD och allmänna krav av klimatförändringen innebär att omkring 4 000 bostäder behöver energieffektiviseras per dygn under åren framöver. Det är konsekvensen av klimatkrav för att vi ska få ned utsläppen till en rimlig nivå. Och det ger direkt stora vinster när utgifter för uppvärmning sjunker drastiskt.

Det finns ett problem med både passiv-, EnerPHit- och OutPHit-husen (passivhusstandard för snabb renovering). Det är att de alltför lätt, nästan undantagslöst, blir så erbarmligt fula.  Man vill gärna att någon hänger upp ett stort skynke framför.  Här finns mycket att göra och att utveckla. Slå er ihop med bra arkitekter så har ni ett bra recept som antagligen ger er fler uppdrag!

Det är också så att den för tillfället rådande arkitekturstilen är bedrövlig, det är ett bidragande problem, utöver passivhusens inneboende skönhetsproblem.

En simhall i Storbritannien har byggts som passivhus. Det gav mycket bättre kostnader för simhallens drift. Kostnader som är så låga att simhallen faktiskt inte går back, jämfört med de flesta engelska simhallar.

De låga kostnaderna som passivhustekniken ger, gjorde att kommunen drev idén om simhallen som passivhus hårt och såg till att tillräckligt många lämnade offerter. De valda byggarna skickades på utbildning för passivhus för att bygga tillräckligt bra.

Text: Jakob Lindström Wranne

Publicerad 22 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.