TEMA: RENOVERING | 21 nov 2022

Största pizzerian på största bion

I Göteborg har stadens största biograf omvandlats till världens största pizzeria.

Största pizzerian på största bion
Biografen Kaparen slog upp sina portar första gången den 24 februari 1940 i den fastighet som i dag är pizzeria Moreno. Illustration: Okidoki

Den före detta biografen Kaparen vid Stigbergstorget i Göteborg, byggd 1940, har Göteborgsfamiljen låtit bygga om till tre restauranger vid namn Moreno Pizza, Ilse Gron Krog och Bar Shtisel. Ombyggnaden kännetecknas, som i många fall där gamla hus ska byggas om, av att det har krävts fiffiga lösningar för att få plats med installationerna, som naturligtvis inte får synas.

2020 köptes den gamla biografen av krogföretaget Göteborgs­familjen för att öppna pizzeria Moreno. På husets ena kortsida finns bland annat frånlufts­aggregat med batterivärmeväxlare. Foto: Julia Sjöberg

Byggnaden är ritad av en känd göteborgsarkitekt, Nils Olsson, som också har ritat hus på Kungsports­avenyn och Kapellplatsen. När Kaparen stod färdig 1940 var den Göteborgs största biograf, och nu är den världens största pizzeria med plats för 750 gäster. På taket har en biergarten byggts med kapacitet för ytterligare 1 000 gäster.

Under åren har byggnaden, efter det att biografverksamheten upphört, inrymt både livsmedelsbutik och post, tills dagens ägare ville bygga om den till en pizzeria. I och med detta har man tagit fram hur byggnaden såg ut när den var biograf, med en gradäng, ned mot det som tidigare var en bioduk. Under åren byggdes inredningen om till ett uppreglat golv.

Rickard Stark på arkitektbyrån Okidoki har varit ansvarig för arkitekturen på Kaparen.

– Biografen Kaparen var en fristående byggnad och på den tiden låg det ju biografer överallt, berättar Rickard Stark hos arkitektbyrån Okidoki, som har varit ansvarig för arkitekturen på Kaparen och även är byggnadsantikvarie.

Okidoki har hjälpt fastighetsägaren, som är densamma som restaurangkedjan, att renovera gamla byggnader i Göteborg.

– Alla dessa byggnader är skyddade på ett eller annat sätt, så det har varit lite pyssel att få till någon stor förändring i dessa gamla miljöer. I det här fallet har byggherren haft en hög ambition, så det har inte bara varit antikvarien som haft krav. Exempelvis finns det i det stora rummet inga synliga installationer när det gäller lufttillförsel, det tycker ju vi är bra. Det fanns gamla system som vi har kunnat nyttja och sedan har vi lagt luften i en ny takkonstruktion, mellan yttertak och innertak.

Mattias Godwall hos Andersson & Hultmark, som har varit ansvarig för vvs-projekteringen, berättar:

– En av de stora utmaningarna i detta projekt var att tillföra tilluften i den stora salen utan att våra installationer skulle synas.

Sista filmen på Kaparen visades 30 september 1982, ”Jönssonligan och
Dynamit-Harry.”

– I samband med arbetet med att förstärka taket kom vi åt ett utrymme i takkonstruktionen mellan inner- och yttertaket, där vi kunde dra de nya tilluftskanalerna. Dessa kanaler anslöts sedan till befintliga tilluftsdon som var placerade uppe vid innertaket. För att få ned tilluften i lokalen med så hög takhöjd (7,5 meter) har volymfläktar installerats för att trycka ned luften i vistelsezonen. I foajéytor och övriga restaurangytor tillförs tilluft via tak och väggdon.

Övriga värme- och sanitetsinstallationer till barer och andra utrymmen inne i Moreno har dragits via ett installationsutrymme under golvet. När lokalen var biograf användes detta utrymme som frånluftskanaler.

I det här fallet har byggherren haft en hög ambition, så det har inte bara varit antikvarien som haft krav

I de två mindre restaurangerna tillförs ventilationen via synliga kanaler inom lokalerna.

På husets ena kortsida har man byggt en helt ny del som är kopplad till byggnaden, där bland annat frånluftsaggregat med batterivärmeväxlare som tar hand om luft från restaurang Moreno, beredningsköket, bageri och toalettgrupper är placerade.

Pizzeria Morenos tre vedeldade pizzaugnar har en egen rökgaskanal i rostfritt stål, som är försedd med scrubber som renar rökgaserna.

Fakta

Ombyggnaden

 • Bruttoarea: cirka 2 250 m2
 • Byggherre: Göteborgsfamiljen
 • Byggnadsentreprenör: Bra bygg
 • Arkitekt: Okidoki
 • VVS-konsult: Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark
 • VS-entreprenör: APS Drift och underhåll
 • Ventilationsentreprenör: Kiwi gruppen i Sverige
 • Kaparen var en biograf som slog upp sina portar första gången 24 februari 1940 på Stigbergstorgets västra del i Majorna i Göteborg, inom den fastighet som i dag (år 2020) har beteckningen Majorna 407:1. Biografen ritades av arkitekten Nils Olsson, hade 800 platser och fick sitt namn från kaparen Lars Gathenhielm på grund av närheten till Gathenhielmska huset. Den 30 september 1982 visades sista filmen på Kaparen, ”Jönssonligan och Dynamit-Harry”
 • Senare byggdes lokalerna om och den 19 november 1984 flyttade Posten in
 • På 1990-talet lades Posten ned för att efterträdas av en Konsum­butik. Butiken lades ned i början av 2000-talet och lokalen stod därefter tom
 • I maj 2008 flyttade matvarubutiken Lidl in i lokalerna, men redan 2009 stod lokalen åter tom. Senare gjorde Lidl ett nytt försök men butiken stängdes snart igen
 • 2020 köptes fastigheten av krogföretaget Avenyfamiljen (numera Göteborgsfamiljen) för att öppna pizzeria Moreno

Källa: Wikipedia

Publicerad 21 november 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.