Batterilagring | 11 jul

Storskaligt batteri håller balansen

Jönköping Energi ska installera ett batteri på 10 MW under nästa år. Batteriets kapacitet motsvarar effektbehovet av 2 000 småhus och kommer bidra till att hålla balansen i elnätet.

Storskaligt batteri håller balansen
Jönköping Energi har ingått ett avtal med PSW Power & Automation för leveransen av ett storskaligt batteri på 10MW/10MWh som beräknas finnas på plats i mitten av år 2024. Bild: Jönköping Energi

– Genom att installera ett batteri på 10 MW kan Jönköping Energi bli en viktig aktör för att skapa bättre balans i elnätet. Svenska kraftnät kommer kunna styra balansen i nätet med hjälp av vårt batteri. Dessutom skapar vi en trygghet i vårt område vid eventuella långvariga elavbrott, säger Jönköping Energis vd Fridolf Eskilsson.

Batteriet är det första i sitt slag hos Jönköping Energi och ska installeras på kraftvärmeverket i Torsvik i mitten av nästa år.

Flexibla resurser kan hålla elsystemet stabilt och göra att vi kan använda elsystemet mer effektivt. Batterier är exempel på en sådan flexibel resurs. Det kommer kunna bidra till att stabilisera elnätet så att mer fossilfri el kan överföras genom elnäten till södra Sverige. På så vis bidrar det även till att hålla nere det generella elpriset.

– Liknande projekt pågår i andra delar av Sverige och det är bra, för om vi ska klara av omställningen och bli fossiloberoende behöver vi hitta fler sätt att kunna möjliggöra elektrifieringen i vårt samhälle. Fler behöver mer och mer el – och det är helt rätt. Vi inom energibranschen behöver vara nyfikna och modiga att testa på nya sätt att göra detta så smidigt som möjligt. Och här tar Jönköping Energi stora kliv, säger Fridolf Eskilsson.

Källa: Jönköping Energi

Publicerad 11 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.