Solenergi | 25 aug

Storskalig solpark planeras på Gotland

Fortum undersöker möjligheterna för en storskalig solpark på Gotland. Beräknad installerad effekt skulle bli cirka 90 MW och blir Fortums första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige.

Storskalig solpark planeras på Gotland
Fortum vill bygga storskalig solpark på Gotland. Foto: Fortum

– Solkraft har en viktig roll i den gröna omställningen och bidrar till stor klimatnytta. Vi ser betydande potential för solkraft i Norden och det är mycket glädjande att vi nu inlett vårt första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums sol- och vindkraftsverksamhet.

Tilltänkt område ligger i närheten av Havdhem på södra Gotland. Tillståndsprocessen för en solpark i Sverige tar mellan 1–3 år och efter ett möjligt investeringsbeslut väntas byggnationen ta cirka ett år. Men det kan dröja ytterligare några år att ta solparken i drift på grund av den elnätsutbyggnad som krävs för att kunna ansluta solparken till regionnätet.

Fortum undersöker möjligheterna till en storskalig solpark i Havdhem på södra Gotland. Området omfattar 95 hektar och beräknas ha en installerad kapacitet på cirka 90 MW.

– På Fortum finns vi med genom hela värdekedjan, från projektering, byggnation och genom solparkens livstid på cirka 35–40 år. Vi ser fram emot ett gott och långsiktigt samarbete med lokalbefolkning och andra lokala aktörer, säger Frida Moberg, projektutvecklare på Fortum.

Källa: Fortum

Publicerad 25 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.