Solenergi | 19 dec 2023

Storskalig solcellssatsning i Huddinge tack vare EU-stöd

Huddinge samhällsfastigheter har som målsättning att installera minst 1,4 MW solceller. Det kommunala fastighetsbolaget är ett av de första i Sverige som får stöd från EU:s stödprogram Horizon 2020.

Storskalig solcellssatsning i Huddinge tack vare EU-stöd
Stefano Capuzzi, Energy Efficiency Engineer och Assen Gasharov, senior Expert från European Investment Bank (EIB) besökte i december Huddinge. Här tillsammans med Huddinge Samhällsfastigheters representanter Henrik Örneblad, vd, Frida Gustafsson, projektledare och Lars-Göran Sander, styrelseordförande. Foto: Huddinge samhällsfastigheter

Stödet som kallas Elena,  European Local Energy Assistance, är avsett att bidra till energieffektivitet, förnybar energi och andra innovativa energilösningar för att minska koldioxidutsläppen och främja en övergång till en mer hållbar energianvändning.

Lars-Göran Sander, styrelseordförande för Huddinge Samhällsfastigheter
Foto: Huddinge samhällsfastigheter

– Huddinge Samhällsfastigheter har en ambitiös målsättning att fram till år 2030 minska energianvändningen till 120 kWh per kvadratmeter, säger Lars-Göran Sander, styrelseordförande för Huddinge Samhällsfastigheter.

Med det ekonomiska stödet från EU kan fastighetsbolaget nu anlita de resurser som krävs för att kartlägga, identifiera och beräkna möjliga energibesparingar.

– Detta kommer ge oss möjlighet att se helheten och undvika att åtgärda endast lågt hängande frukter. Det ger styrelsen förutsättningar att fatta långsiktigt hållbara beslut, fortsätter Göran Sander.

Huddinge Samhällsfastigheter planerar ett storskalig solcellsprojekt, som omfattar 110 fastigheter och sammanlagt 7 000 kvadratmeter nya solceller. Målet är att totalt minska energianvändningen med minst 30 procent för de fastigheter som ingår i projektet samt att installera minst 1,4MW solceller.

Frida Gustafsson, projektledare Huddinge Samhällsfastighter. Foto: Huddinge samhällsfastigheter

– Nu startar ett intensivt arbete med att anlita konsulter och samla vår interna kompetens för att påbörja upphandlingar och utredningar. Arbetet kommer bland annat resultera i åtgärdsförslag för energieffektiviseringar och strategier för genomförande, säger Frida Gustafsson, projektledare på Huddinge Samhällsfastigheter och ansvarig för ansökan.

– Vi ser fram emot att driva detta projekt med högsta kvalitet och effektivitet för att inte bara uppfylla våra egna hållbarhetsmål utan även bidra till en mer energieffektiv framtid. Vi är stolta över bidraget och ser detta som en bekräftelse på vårt och Huddinge kommuns åtagande inom hållbarhet och miljövänlig energianvändning, säger Henrik Örneblad, vd Huddinge Samhällsfastigheter.

Huddinge Samhällsfastigheter kan få upp till 15 miljoner kronor i stöd.

Källa: Huddinge samhällsfastigheter

Publicerad 19 december 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.