Lågenergi | 4 okt 2022

Storsatsning på lågenergihus i Stockholm

Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, har beviljats ett lån på 800 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken för att bygga lågenergihus. Energianvändningen i dessa hus kommer vara 25 procent under myndighetskraven.

Storsatsning på lågenergihus i Stockholm
SKB:s byggprojekt Torshamn, Kista Äng, är ett lågenergihus, som byggstartades i maj i år med inflyttning 2025. Nu fortsätter bolaget sin satsning på lågenergihus. Bild: SKB

Som första svenska bostadsföretag fick SKB ett lån från Europeiska investeringsbanken, EIB, år 2017. Nu förnyas förtroendet med en större investering för att bygga energieffektiva bostadsfastigheter i Kista och på Södermalm i Stockholm.

Ingrid Gyllfors, vd, SKB. Foto: SKB

– Vi är stolta över att EIB ger oss ett förnyat förtroende, vilket visar att vi ses som en aktör som driver på en hållbar omställning. I en tid när vi ser att byggen och utvecklingsprojekt börjar stanna av, då branschen pressas av stigande material- och energipriser, innebär detta att vi kan fortsätta hålla tempo i våra energieffektiva projekt, säger SKB:s vd Ingrid Gyllfors.

Lånet ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två av SKB:s nyproduktionsprojekt. Det gäller ett kvarter på östra Södermalm med 153 lägenheter och ett kvarter i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Thomas Östros, vice president för EIB, Europeiska investeringsbanken. Foto: EIB

– EIB:s åtagande som EU:s klimatbank och det fokus som finns just nu på energieffektiva byggnader är särskilt viktig just nu. Efterfrågan på energieffektiva lösningar har ökat markant efter den ryska invasionen av Ukraina. Vi är därför glada att kunna stötta ny teknik och marknaden inom detta område, och på detta sätt höja ribban för nya, mer klimatvänliga byggnadsstandarder, säger EIB:s vice-president Thomas Östros.

Europeiska investeringsbanken, EIB, är en av världens tyngsta aktörer när det kommer till finansiering av hållbar omställning. Ambitionen är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa all sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

Källa: Europeiska investeringsbanken

Publicerad 4 oktober 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.