Grön satsning | 16 dec 2022

Storsatsning på laddstolpar och solceller

Som en del av bostadsrättsföreningen Klockarens gröna satsning installerades 189 laddstolpar på föreningens parkeringar. Satsningen på laddstolpar är en av de största installationerna som hittills genomförts i Sverige och innebär att föreningen nu har en framtidssäkrad laddlösning.

Storsatsning på laddstolpar och solceller
Brf Klockarens 189 laddstolpar är en av de största installationerna i Sverige. Christer Lundkvist, vicevärd Brf Klockaren är mycket nöjd. Foto: Patrick Degerman

– Vi förstod att laddstolpar skulle göra föreningen attraktivare och vi har fått jättebra gensvar från våra medlemmar, som tycker det är roligare att bo här när det görs den här typen av satsningar. Vi såg också att många bytte till elbilar efter installationen, säger Christer Lundkvist, vicevärd för Brf Klockaren.

Brf Klockaren på Läkarvägen i centrala Skellefteå består av fem huskroppar som inrymmer totalt 201 lägenheter. Föreningen har gjort stora invändiga satsningar de senaste åren där man renoverat trapphusen, bytt stammar, ytterdörrar och fönster samt glasat in och byggt ut balkongerna. Därefter började man titta på energibesparande åtgärder och genom varmluftsåtervinning sparar föreningen årligen runt 900 000 kWh.

Brf Klockaren i Skellefteå har satsat på både solceller och laddstolpar. Foto: Patrick Degerman

Solcellerna på Klockarens hustak har en produktion på drygt 225 000 kWh per år.

– Med normala elpriser tar det cirka tio år att räkna hem investeringen. Blir elpriserna högre så går det ännu fortare. Vi får även sälja överskottselen till spotpris, så där kan det bli mycket pengar också, säger Christer Lundkvist.

– Hållbarhet för oss handlar om att på bästa sätt bidra till en positiv samhällsutveckling, med fokus på hållbar energiförsörjning, elektrifiering och mobilitet. Lokalt, regionalt och för hela Sverige. Därför värmer det lite extra när vi får genomföra en av Sveriges största satsningar på hemmaplan, säger Patrik Sundberg, affärsenhetschef för produkter och tjänster på Skellefteå Kraft.

Källa: Skellefteå kraft

Publicerad 16 december 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.