Energieffektivisering | 13 mar

Större energibesparingar än väntat när Brf Draken moderniseras

Brf Draken på Söder i Stockholm har fått medel från EU för att modernisera och energieffektivisera sin fastighet. Projektet omfattar klimatskalsåtgärder, modernisering av de tekniska systemen samt installation av förnybar elproduktion och innebär större energibesparingar än väntat.

Större energibesparingar än väntat när Brf Draken moderniseras
Brf Draken på Söder i Stockholm har dragit igång ett energieffektiviseringsprojekt som omfattar klimatskalsåtgärder, modernisering av de tekniska systemen samt installation av förnybar elproduktion. Foto: Ferla

Brf Draken 12 har en ambitiös vision om att vara den mest välskötta och trivsamma föreningen med 60-talskänsla i Stockholm. Föreningen är belägen på söder i Stockholm, precis vid Tantolunden, ett stenkast från Hornstull. Föreningen köpte loss fastigheten från Svenska Bostäder 2002 och förvaltar sedan dess sina 300 lägenheter.

Nu ligger vi som bostadsrättsförening i framkant vad gäller miljö och hållbarhet och känner oss väl rustade för framtiden

Ferla är totalentreprenör för energientreprenaden som ska genomföras under 2024. De åtgärder som ingår i entreprenaden är installation av en solcellsanläggning på cirka 300 kWp, installation av två nya FX-system, nya styr- och reglersystem för föreningens tre energicentraler som integreras med rumsgivare för bästa möjliga temperaturreglering.

– Vårt samarbete med Ferla har fungerat mycket bra. Med hjälp av deras beräkningar och tekniska installationer, kommer Brf Draken12 att spara ännu mer energi än vad vi hade förväntat oss. Vi får en bättre energiklassning, smartare styrning, frånluftsåtervinning och solceller – nu ligger vi som bostadsrättsförening i framkant vad gäller miljö och hållbarhet och känner oss väl rustade för framtiden, säger Petra Lundberg Bouquelon ordförande Brf Draken 12.

Sammanlagt kommer föreningen med denna satsning att minska sin energianvänding med runt 50 procent, motsvarande omkring 2 000 MWh per år.

Föreningens energiklass kommer att gå från nuvarande D till C. Med energiklass C kommer föreningens energiprestanda att klassas som hållbar enligt EU:s taxonomi.

Källa: Ferla

Publicerad 13 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.