Arkiv | 26 maj

Stora utmaningar när nytt riksarkiv ska byggas

Ett nytt riksarkiv ska byggas i Härnösand. Att bygga arkiv är komplext - lokalen ska bland annat vara skyddad mot vatten, fukt, brand och stöld.

Stora utmaningar när nytt riksarkiv ska byggas
Peab ska bygga det nya riksarkivet i Härnösand. Illustration: Tengbom

Peab har uppdraget att bygga det nya riksarkivet i Härnösand. Beställare är Specialfastigheter och kontraktssumman uppgår till 800 miljoner kronor.

Arkivbyggnaden omfattar cirka 34 000 kvadratmeter och kommer att bestå av en arkivdel samt en del för administration. Utöver väl anpassad utformning av arkiv och kontor kommer stor vikt att läggas på landskapsanpassning och utemiljö. Projektet kommer även att ha stort fokus på hållbarhet.

Fredrik Timan, regionchef, Peab. Foto: Peab

Primära hyresgäster kommer att vara Riksarkivet och Skatteverket. Riksarkivet har ett stort behov av fler och mer kostnadseffektiva arkivlokaler för att kunna ta emot de stora mängder arkiv som statliga myndigheter kommer att överlämna på sikt.

Skatteverket genomför en förändring av sin verksamhet och ser därför behov av att samla sina fysiska handlingar till ett centralarkiv.

– Vi är både glada och stolta över att vara utvald som entreprenör i detta samhällsbyggnadsprojekt som har ett stort intresse för både lokalsamhället och hela Sverige. Projektet ställer höga krav på oss som byggare, här finns en stor mängd handlingar som är unika och inte kan ersättas. Vi har i planeringsfasen tillsammans med Specialfastigheter fokuserat mycket på att analysera framtagna lösningar som möter dessa krav och tillsammans planerat för den närliggande byggstarten, säger Fredrik Timan, regionchef på Peab.

Projektet genomförs i två faser där den första fasen påbörjades under hösten 2022 med bygghandlingsprojektering och fastställande av budget för projektet.

Fas två omfattar produktion och driftsättning och påbörjas i maj 2023. Målet är att det nya Riksarkivet ska stå klart under 2025.

Källa: Peab

Publicerad 26 maj 2023

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.