NOMINERADE | 25 apr 2021

Stora inneklimatpriset: Och de nominerade är…

Stora inneklimatpriset: Och de nominerade är…
Ulrik Hammarsträng är konferencier torsdag 20 maj då utdelningen av Stora inneklimatpriset sker på Sveriges VVS-museum i Bromma. Foto: Slussen.biz

Fyra företag är nominerade till årets upplaga av Stora inneklimatpriset som firar 20 år. Prisutdelning sker 20 maj i samband med ett arrangemang på Sveriges VVS-museum som bland annat bjuder på covid-19-föreläsning och lansering av vvs-branschens första kriminalroman.
 

Stora inneklimatpriset tilldelas företag – inom inneklimat, energi och vvs – som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik.

Airthings – Wave Plus/Airthings for business
Luftkvalitetsmätare. Hur är luftkvaliteten i hemmet? Eller på jobbet? Vad består luften vi andas av? Man tillbringar 90 procent av sin tid inomhus, och luften där kan ofta vara minst lika förorenad som utomhus. Med Airthings får man en översikt över luftkvaliteten inomhus samt en inblick i temperatur, luftfuktighet, lufttryck och radon. Time Magazine utsåg Airthings till en av de hundra bästa uppfinningarna 2019.

 

Locum/Aera-IAQ AB
Automatiserad OVK. Locum förvaltar, bygger och utvecklar två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt region Stockholm. Företaget har satsat på IoT-teknik för automatisering av OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Systemet består av sensorer, gateways och en nätverksserver. En eller flera gateways tar emot radiomeddelanden från batteridrivna sensorer och vidarebefordrar dem till en central nätverksserver. Servern håller reda på alla gateways, sensorer och meddelanden samt övervakar och styr trafiken. För att kunna kombinera låg strömförbrukning med stora överföringsavstånd har systemet låg överföringshastighet (smalband). Radiotekniken är helt anpassad för IoT och är mycket tålig mot störningar, vilket också bidrar till stora täckningsområden per gateway.

 

Lindinvent
Lindinschool – produktiv skolmiljö. Skolan ska vara en trevlig och effektiv plats med de bästa förutsättningarna för inlärning. För att skapa den miljön krävs bra inneklimat. Forskning visar att barn presterar 30 procent bättre i klassrum med bra ventilation som håller dem pigga och alerta hela dagen. Enligt Lindinvent står totalkonceptet Lindinschool för ”ett perfekt inneklimat i skolmiljöer där alla står som glada, pigga och produktiva vinnare! Dessutom är det snällt både för miljön och plånboken”.

 

Sisab
Solida – AI-styrt inomhusklimat. Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) är först ut bland fastighetsbolagen att styra fastigheters klimat och energibesparing via AI. Tusentals temperaturmätare och koldioxidsensorer har kopplats till Solida vilket lett till smartare kontroll av inomhusklimatet i fastigheterna. Systemet som driftsattes i januari 2020 på 50 fastigheter har cirka 20 000 sensorer runt om i skolorna. Medeltemperaturen har ökat en grad och felanmälningarna minskat med 23 procent, samtidigt som energiförbrukningen minskat. Solida styr och övervakar fastigheterna dygnet runt. 

Fakta

Detta är Stora inneklimatpriset
• Stora inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF), Svensk ventilation, och Svenska kyltekniska föreningen (SKF). Stora inneklimatpriset tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

• Juryn består av ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor i inneklimatteknik vid Chalmers, Roland Jonsson, seniorkonsult energi och effekt på WSP (EMTF), Britta Permats med ventilation och inomhusklimat som spetskompetens (Svensk ventilation) och Robert Thell, kyl- och vvs-konsult (SKF).

• Läs mer här.

Publicerad 25 april 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.