Stor potential för ny energiutvinning i Sverige
Energimyndigheten konstaterar att det finns stor potential i Sverige för ny energiutvinning och energidistribution som gör att Sverige kan bidra till att EU:s energi- och klimatmål till 2030 nås.

Rapporten är en första redovisning i uppdraget som myndigheten har att kartlägga områden med potential för fossilfri elproduktion och energidistribution och ger ett underlag för Sverige att peka ut så kallade accelerationsområden.
– I rapporten visar vi att det finns stor teknisk potential för att etablera ny fossilfri energi i Sverige till 2030, sammanlagt finns mycket yta som är möjlig att bygga ut. Det är viktigt att poängtera att även om det finns ett behov av att öka produktionen av el är det också av betydelse att den används klokt. Kan användningen av el effektiviseras blir utbyggnadsbehovet av elproduktion och elnät lägre, liksom resursanvändning och negativa miljöeffekter, säger Elin Larsson, projektledare på Energimyndigheten.
Uppdraget har sin grund i EU:s förnybartdirektiv. Där finns ett krav om att göra en kartläggning av den förnybara energi som krävs för att uppfylla sina nationella bidrag till det övergripande unionsmålet år 2030.
Sverige har som mål att kunna bidra med 67 procent förnybar energi. Det finns flera möjligheter att uppnå målet, inte minst med tanke på att Sverige har stor obebyggda ytor och långa kuststräckor. Många pågående projekt har eller skulle kunna få tillstånd och förverkligas innan 2030. För en del kraftslag finns ett starkt investerings- och teknikutvecklingsintresse.
Förnybartdirektivet säger även att medlemsstaterna ska peka ut accelerationsområden för en eller flera kraftslag där tillståndsprocessen ska kunna accelereras genom att processen kan hållas inom vissa tidsramar. I rapporten redovisas underlag som kan användas av regeringen i det fortsatta arbetet att peka ut accelerationsområden för solenergi och värmepumpa
Källa: Energimyndigheten