Stor okunskap om att minska energianvändning bland småhusägare
En majoritet av landets småhusägare har dålig kunskap om vilka energieffektiviseringsåtgärder som är lönsamma och vilka stöd som finns att få. Det visar en ny undersökning från Energimyndigheten.

Effektiv energianvändning är en av nycklarna till omställningen av energisystemet. Den största potentiella besparingen finns i landets två miljoner småhus – men småhusägarna har allt för dålig koll på vad som är lönsamt att göra och vilka stöd som finns att få.
– Vi behöver se till att fler utnyttjar de möjligheter till stöd som finns. Till exempel finns de kommunala energi- och klimatrådgivarna som ger kostnadsfria och opartiska råd till privatpersoner, företag och föreningar. Man kan även söka ekonomiskt stöd från Boverket för att göra energieffektiva åtgärder i sitt hus, säger Veronica Eade, enhetschef på Energimyndigheten.
Småhusägarna anger att det största hindret för att genomföra åtgärder som minskar energianvändningen, är osäkerheten om vilka åtgärder som är lönsamma. I genomsnitt tycker småhusägarna att en investering i energieffektivisering ska återbetala sig på 6,5 år.
Resultatet i korthet
- Det största hindret för småhusägaren att genomföra åtgärder för att sänka energianvändningen i sitt hus är osäkerhet om vilka åtgärder som är lönsamma.
- I genomsnitt tycker småhusägarna att en investering i energieffektivisering ska återbetala sig på 6,5 år.
- Sex av tio känner inte till att det är möjligt att söka bidrag för energieffektivisering.
- Endast 6 procent har sökt och fått bidraget.
- Drygt varannan (55 procent) känner till att landets kommuner har en kostnadsfri och opartisk energi- och klimatrådgivning, men endast 4 procent har använt tjänsten.
– Genom enkla åtgärder finns det pengar att spara för många småhusägare. Du kan byta till effektiva vattenkranar och munstycken eller sätta in energieffektiva glas i dina fönster. Att tilläggsisolera vinden är en god investering. Det låter kanske dyrt, men det behöver det inte vara, säger Veronica Eade.
Energimyndigheten bedömer att energieffektivisering inom bostäder, service och industri kan minska elbehovet med 20-25 terawattimmar i Sverige redan till år 2030. Det motsvarar årsproduktionen i Sveriges största kärnkraftverk under 2023, eller mängden el som går till uppvärmning i Sverige under ett år.
– Utan att sänka vår levnadsstandard kan vi använda den energi vi har mer effektivt och på så vis minska behovet att tillföra mer el. Det sparar både pengar och naturresurser, säger Veronica Eade.
Källa: Energimyndigheten