inventering | 13 dec 2022

Stor inventering i jakt på ”energitjuvar”

Göteborgs stads fastighetsbolag Higab ska inventera samtliga fastigheter i jakt på fel och brister som ”stjäl” energi.
– I den senaste fastigheten lagade vi bland annat en trasig värmeväxlare och en frånluftsfläkt. Vi har också tätat dörrar och fönster och bytt ut mätare som visat fel, säger driftstekniker Sebastian Ek.

Stor inventering i jakt på ”energitjuvar”
Higab inleder en stor investering av alla fastigheter i jakten på "energitjuvar". Foto: Higab

Higabs fastighetsbestånd uppgår till cirka 300 byggnader om drygt 650 000 kvadratmeter. Bolaget ägs av Göteborgs stad och är en av de större aktörerna på fastighetsmarknaden i Göteborg. Higab har under många år jobbat med att minska energianvändningen i sina fastigheter, där bland annat museer, teatrar, kontorslokaler och industrier ingår. Ett pågående resultatinriktat arbete, som bland annat inkluderar insatser för att optimera värme- och ventilationssystem och att tänka energieffektivt vid om- och nybyggnation.

– Vi räknar med att spara upp mot 300 000 kilowattimmar genom de åtgärder som kan genomföras i vinter. Det motsvarar 15 års elförbrukning för en normalstor villa, säger Sebastian Ek.

Målet är att varje år sänka energiförbrukningen med tre procent och därigenom minska miljöpåverkan. De senaste tre åren har Higab sparat 2 miljoner kilowattimmar per år genom energibesparande åtgärder.

För att ta ytterligare ett kliv ökas takten i vinter då energironderingar ska genomföras systematiskt i fastigheterna, både genom digitala ronderingar och genom platsbesök. Higabs drifttekniker går igenom samtliga system och mätare.

– Vi betar av en fastighet i taget och åtgärdar fel och brister direkt. I den senaste fastigheten lagade vi bland annat en trasig värmeväxlare och en frånluftsfläkt. Vi har också tätat dörrar och fönster och bytt ut mätare som visat fel. Dessutom identifierar vi större möjliga åtgärder och större investeringar så som att byta pumpar och aggregat. Det tar vi vidare för prioritering till kommande underhållsplan, säger Sebastian Ek.

Källa: Higab

Publicerad 13 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.