Stopp för krav på fjärrvärmeanslutning

Konkurrensverket går till domstol för att få ett förbud mot Växjö kommuns tvångsanslutning av nya småhus till det kommunala fjärrvärmenätet.

De som vill köpa tomt för att bygga en villa ska inte tvingas att ansluta sig till det kommunala fjärrvärmenätet, utan måste ha möjlighet att själv välja hur huset ska värmas upp. Det menar Konkurrensverket som nu lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med krav på att Växjö kommun förbjuds att tvångsansluta småhusägare.

Enligt Konkurrensverket innebär kommunens krav på anslutning att småhusägare blir fastlåsta till en enda leverantör och ett enda energislag, och har begränsade möjligheter att senare byta uppvärmningssystem.

– Det är fel metod när kommunen i sin roll som säljare av tomtmark tvingar tomtköpare att bli kunder till kommunens fjärrvärmebolag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Enligt konkurrenslagen är det inte tillåtet för en kommun att bedriva säljverksamhet på ett sätt som begränsar konkurrensen på ett otillbörligt sätt.

– Att sätta marknader ur spel på detta sätt är inte tillåtet, säger Dan Sjöblom.

Kravet på ett förbud för Växjö kommun att tvångsansluta villaägare till kommunala fjärrvärmenätet är förenat med ett viteskrav på fem miljoner kronor som kan dömas ut om kommunen inte följer domstolens beslut.

Källa: Konkurrensverket

Publicerad 19 juni 2013

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.