Solenergi | 9 nov

Stockholmshems största solcellsanläggning – och en av de största i landet

Stockholmshem fortsätter sin satsning på förnybara energikällor och nu sin största solcellsanläggning hittills – 5 500 kvadratmeter solceller på 28 tak i Bagarmossen - en av de största installationerna på flerbostadshus i landet.

Stockholmshems största solcellsanläggning – och en av de största i landet
Stockholmshem planerar en storskalig solcellsanläggning på 28 flerbostadshus i Bagarmossen, vilket blir en av de största installationerna på flerbostadshus i landet. Foto: Stockholmshem

– Det blir det den största solcellsinstallationen i Stockholm och en av de största anläggningarna på flerbostadshus i landet. Sedan 2019 har Stockholmshem gått från fem till drygt 40 solcellsanläggningar och ökat sin solelproduktion med 330 procent. Det visar tydligt bolagets arbete i framkant i klimatarbetet, säger Ingela Edlund (S), ordförande i Stockholmshem.

Den takbaserade solcellsparken kommer öka bolagets totala solelproduktion med 65 procent. Arbetet på de 28 taken görs i fyra etapper, varav den sista beräknas vara klar under 2025.

Anläggningen kommer att ha en total installerad effekt på cirka 1 100 kilowatt peak (kWp) och beräknas producera 900 megawattimmar (MWh) el årligen. Elen kommer att försörja fastighetsinstallationer som tvättstuga, ventilation och belysning och överskott kommer att levereras ut på elnätet.

Bolaget har kartlagt hundratals tak för att se vilka som lämpar sig bäst för solceller och Bagarmossen hamnade högt på prioritetslistan på grund av takyta, livslängd och läge.

– Solcellsinstallationen är en del i ett större projekt där vi också lägger om tak, byter rökluckor och ser över taksäkerheten, säger Anna Freiholtz, energichef Stockholmshem.

Stockholmshem har minskat sitt totala inköp av el med 4,8 procent på fyra år genom energieffektivisering och egen produktion av solel. När anläggningen i Bagarmossen är i drift kommer företagets totala solelproduktion bli mer än sju gånger högre än 2019.

Målet är att 10 procent av Stockholmshems elanvändning ska komma från solel år 2040. I dagsläget ligger det på 2,5 procent.

Källa: Stockholmshem

Publicerad 9 november 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.