Stockholms nya höghus slår Globen
I Sickla, strax öster om Stockholm, håller det på att byggas ett 100 meter högt hus med en tunnelbanestation i källarplanet. Det blir ett av Stockholmsregionens högsta byggnader, betydligt högre än exempelvis Globen

De första hyresgästerna i Sickla väntas börja flytta in om knappt ett år. Antalet arbetsplatser är beräknat till cirka 1 500.
– Inflyttning kommer därefter att ske succesivt fram till början på 2026, berättar fastighetsägaren Atrium Ljungbergs projektledare Stina Haraldsson.

– Vi är snart klara med stom- och fasadresningen. I mitten av november ska byggnaden vara helt tät.
Stommen är i stål och betong.
– För att få ner klimatpåverkan har vi valt så kallat grönt stål och klimatreducerad betong. Vi har nästan kunnat halvera stommens koldioxid-
avtryck jämfört med traditionella val.
Den 25 våningar höga byggnaden är tänkt att certifieras enligt Breeam Outstanding.
Vilka har varit de största utmaningarna?
– En har varit att bygga en tunnelbana i botten på huset, vilket har varit både komplicerat och tagit tid. Normalt tar grundläggnings- och markarbetena för ett sådant här hus kanske ett år. I vårt fall har de tagit tre år.
– I botten på huset blir det en biljetthall och en av tunnelbanans stationsuppgångar. Tvärbanan kommer att ha en av sina hållplatser precis utanför.
I rusningstrafik beräknas 1 300 resenärer i timmen att resa via den nya stationen.
– En annan utmaning har varit själva platsen som vi bygger huset på. Fotavtrycket är mycket litet, cirka 1 500 kvadratmeter. Runt om-
kring går det spår och vägar med trafik. Logistik- och uppställningsytorna är små, nästan obefintliga. I princip alla leveranser måste ske just-in-time enligt ett bokningsschema, berättar Atrium Ljungbergs installationssamordnare Niklas Andersson.
Om en leverantör blir lite försenad?
– Är det fullt, vilket det är stor risk att det är, får chauffören köra vidare och komma tillbaka när det finns plats. Vi har ingen uppställningsyta där lastbilar kan stå och vänta på sin tur.

– Höjden är en annan utmaning, både produktions- och säkerhetsmässigt.
Byggnaden kommer att värmas med hjälp av fjärrvärme och radiatorer. Fjärrvärmecentralen placeras i källaren.
– Vi har även fjärrkyla. Från och med plan 12 ska det installeras varmvattenberedare med individuell elmätning. Det gör att vi slipper en ännu större fjärrvärmecentral plus att hyresgästerna på ett tydligare sätt kan påverka sin egen energianvändning.
– Vi ska till hundra procent mäta energianvändningen i slutanvändningskategorierna värme, varmvatten och kyla.
Huset ska servas av sammanlagt tolv ventilationsaggregat.
– Det blir traditionella aggregat med värmeåtervinning som kommer att placeras på olika våningsplan och vav i samtliga lokaler, berättar Niklas Andersson.
– Tilluftsdonen är försedda med inbyggda individuella reglercentraler, temperaturgivare, närvarodetektorer och funktionalitet för energieffektiv reglering av klimatet.
Koldioxidstyrning kommer att vara inställbart centralt.
– Tanken är att vi ska kunna flytta runt luften efter behov. Det är energieffektivt och gör att vi inte behöver dimensionera luftaggregaten så att de klarar hundra procent över allt, vilket inte kommer att behövas.
– Men självklart kommer man att kunna forcera vid behov, till exempel i sammanträdesrum.
Vi ska till hundra procent mäta energianvändningen i slutanvändningskategorierna värme, varmvatten och kyla.
Huset kommer precis som Atrium Ljungbergs övriga fastigheter i Sickla vara uppkopplat mot företagets överordnade system.
Stina Haraldsson berättar att man arbetat mycket med fönsterprojekteringen.
– Det gäller bland annat tjocklek, värmemotstånd och solljus. För att klara sol- och värmekraven är fönstren olika mörka i olika fasadlägen.
En av väggarna i entréhallen ska bestå av återbrukat tegel från några av Sicklas ursprungliga byggnader.
– Det är både av estetiska, historiska och återbruksskäl, säger Stina Haraldsson.
– Mattorna i byggnaden kommer att utgöras av textilplattor av återvunnit material. En stor fördel med textilplattor jämfört med traditionella mattor är att man slipper dra upp hela mattan om någon del förstörs. Det räcker att byta ut den aktuella plattan. Dessutom kan de flyttas och återbrukas. Av liknande skäl använder vi oss av flyttbara systemväggar i stället för traditionella gipsväggar.
Byggnaden ska helsprinklas.
– Sprinklerbassängen är på cirka 180 kubikmeter och placeras längst ned i byggnaden.
Niklas Andersson berättar att Atrium Ljungberg undersöker möjligheterna att bygga en gemensam energicentral för företagets samtliga byggnader i Sicklaområdet, vilket bland annat ska leda till effektiviserad energianvändning och minskad mängd köpt energi.
– Vi har installerat solpaneler på en stor del av taken här i Sickla. I framtiden hoppas vi bland annat kunna ta vara på energin i spillvattnet och anlägga en geotermos.
Text: Mikael Bergling