Energilagring | 14 mar 2023

Stockholm får storskaliga batteriparker

Elförsörjningen i Stockholm har stora utmaningar och redan i dag är det ett mycket ansträngt läge med tilltagande effektbrist. Därför satsar nu Stockholm Exergi tillsammans med Polar Capacity på att bygga storskaliga batteriparker i länet.

Stockholm får storskaliga batteriparker
Polar Capacity och Stockholm Exergi satsar på storskaliga batteriparker i Stockholm. Foto: Polar Capacity
Anders Egelrud, vd, Stockholm Exergi. Foto: Stockholm Exergi

– För Stockholm Exergi är detta ett viktigt steg där vi breddar vår verksamhet från värme, kyla och el till att också producera effekt och stödtjänster. Som Sveriges ledande fjärrvärmebolag känns det naturligt att vara med och ta ett större ansvar för hela det energisystem som är i förvandling. Att vi kan göra det med en långsiktig aktör som Polar känns särskilt bra, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Stockholm Exergi och Polar Capacity bildar ett samägt dotterbolag som ska bygga batteriparker för att leverera effekt och stödtjänster som ger stabilitet till energisystemen i Stockholmsområdet.

Första steget för det nybildade bolaget blir att etablera en 20 MW stor batteripark i Stockholms län som kommer att stå färdig under 2023. Planen är att därefter etablera flera storskaliga batteriparker i länet på sammanlagt minst 100 MW, vilket motsvarar effektbehovet i en stad av Borlänges storlek. Batteriparkerna ansluts till elnätet och kommer att bidra till att underlätta den pågående energiomställningen och ge effekt i stor skala när det uppstår bristsituationer i elsystemet, inte minst i Storstockholm. Det potentiella behovet är dock stort och fler batteriparker kan bli aktuella för att kunna leverera de stödtjänster som krävs.

Tobias Emanuelsson, vd för moderbolaget Polar Structure där Polar Capacity ingår.

– Polar Structure investerar i långsiktiga lösningar som bidrar till att underlätta samhällets omställning inom transporter, energi och digitalisering. Ingen sitter ensam inne på alla lösningar och jag ser strategiska partnerskap med andra pionjärer i branschen som avgörande pusselbitar för att lyckas med omställningen. Jag är därför oerhört stolt över samarbetet med Stockholm Exergi och vårt gemensamma bolag som blir ett tydligt exempel på hur vi tillsammans kan skapa stabilitet, trygghet och tillförlitlighet för Stockholms elsystem, säger Tobias Emanuelsson, vd för moderbolaget Polar Structure där Polar Capacity ingår.

Källa: Stockholm Exergi

Publicerad 14 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.