Byggbodar | 24 aug 2023

Stockholm får energieffektiva byggbodar

Stockholms stad vill gå i bräschen för klimat- och miljöfrågan och gör allt för att uppnå CO2-neutrala byggprojekt. En del i detta är energieffektiva byggbodar, där ett nytt avtal med Lambertsson precis har blivit klart.

Stockholm får energieffektiva byggbodar
Stockholms stad ställer höga energikrav på byggbodarna som ska användas i stadens egna projekt. Foto: Lambertsson

Bodetableringarna ska uppnå miljökraven för klass 2 eller klass 3, vilket betyder ett klimatskal som är under 0,13 W per kvadratmeter kelvin.

Lambertssons så kallade premiumbodar kan vara utrustade med alltifrån närvarostyrd LED-belysning till värmeåtervinning i ventilationen med smarta värmepumpar och uppfyller de högt ställda kraven.

För att tillhandahålla energimätning levereras även Lambertsson Control – ett digitalt system som möjliggör rätt klimat till lägre energiförbrukning, övervakning samt tillgång till klimatdata.

Avtalet mellan Lambertsson och Stockholms stad gäller kommunens anläggningsprojekt och trädde i kraft i maj i år och sträcker sig över två år med möjlighet till ytterligare två års förlängning.

De högt ställda kraven på energieffektiva bodar och bodetableringar grundar sig dels i de höga energipriserna, dels i målet att minska klimatpåverkan i byggprojekten. Men det är också frågan om att kunna säkerställa en ökad kvalitet på arbetsmiljön.

Avtalet sträcker sig över två år, med möjlighet till ytterligare två års förlängning. Patrik Wykman är Projektledare LoU hos Lambertsson, och glädjer sig åt samarbetet.

– Det är ett superintressant avtal för oss eftersom det både gäller skalskydd och bodetablering. Stockholms stad vill gå i bräschen för klimat- och miljöfrågan och gör allt för att uppnå CO2-neutrala byggprojekt. Våra Premiumbodar är något som verkligen bidrar till detta och kommer dessutom att förse personalen med riktigt komfortabla arbetsbodar, säger han.

Lambertsson har sedan förra året även ett ramavtal med Stockholm stad, som omfattar bygg-el.

 

 

 

Publicerad 24 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.