Stipendium ska vidareutveckla innovativ idé
Civilingenjörsstudenten Filip Forsberg, KTH, fick i slutet av juni Svea Solars gröna stipendium på 15 000 kronor. Det ska gå till att vidareutveckla en lösning för att använda infångad koldioxid som näring till alger i fotosyntesprocessen, som sedan kan användas till en rad olika produkter, exempelvis förnybart bränsle, gödsel och i solpaneler.
För andra året i rad har Svea Solar, ett av Sveriges största solenergibolag, delat ut sitt gröna stipendium till en utvald student med ett stort intresse för hållbar utveckling och förnybar energi.
Vinnaren av 2022 års Svea Solar Solarship är 21-årige Filip Forsberg från Nyköping, student på KTH. Han läser civilingenjörsprogrammet med inriktning samhällsbyggnad och kommer använda stipendiesumman till att vidareutveckla ett projekt som just nu är en del av KTH Innovation.
– Det känns fantastiskt roligt att få ta emot detta stipendium från Svea Solar! Hela samhället ska ställa om, och för att göra det krävs både innovativa lösningar och handlingskraft. Förra året vann jag och min partner en innovationstävling med vårt bidrag Algaerithm. Det är en lösning för att använda infångad koldioxid som näring till alger i fotosyntesprocessen, som sedan kan användas till en rad olika produkter, exempelvis förnybart bränsle, gödsel och i solpaneler. Det är något vi nu vill vidareutveckla med hjälp av det här stipendiet, säger Filip Forsberg.
– Det är otroligt roligt att vi även i år fått in så många ansökningar från studenter runt om i landet. Vårt Solarship är ett sätt för oss på Svea Solar att kunna hjälpa och uppmuntra de studenter som, på ett eller annat sätt, arbetar för en mer hållbar framtid. Filip har visat på ett stort intresse och målmedvetenhet för såväl hållbarhet som innovation och har verkligen förtjänat det här stipendiet, säger Hanna Mannberg, global HR-chef på Svea Solar.