Solenergi | 23 maj 2023

Stiftet anlägger solparker – täcker 70 procent av årsanvändningen

Skara stift planerar att anlägga två solparker i Bottnaryd mellan Ulricehamn och Jönköping. Parkerna är tänkta att ligga i en tidigare grustäkt och kan komma att producera 17 miljoner kWh årligen, vilket innebär cirka 70 procent av Skara stifts samlade elförbrukning.

Stiftet anlägger solparker – täcker 70 procent av årsanvändningen
Jonas Heleander, vd på EnergiEngangemang och Gert Adolfson, egendomschef Skara stift. Foto: Svenska kyrkan

Solkraft är inget nytt för Svenska kyrkan, man har under många år anlagt solcellsanläggningar på såväl tak som mark där förutsättningar funnits.

Inom Skara stift finns i dagsläget närmare 30 anläggningar i drift som producerar runt 900 000 kWh årligen. Målet är att i framtiden producera lika mycket el som de drygt 400 fastigheterna förbrukar, och att nu anlägga två solparker är ett stort steg framåt för att nå målet. Den maximala produktionen på Bottnarydsprojektet  beräknas till 17 miljoner kWh årligen, vilket motsvarar cirka 70 procent av den totala förbrukningen på stiftets alla fastigheter.

– Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral år 2030 och produktion av förnybar el är ett viktigt verktyg för att nå det målet, säger Gert Adolfson, egendomschef på Skara stift.

Marken som är aktuell för det här projektet är en tidigare grustäkt utanför Bottnaryd som väntar på annan typ av användning eftersom det inte är möjligt att odla skog på den. Trots att marken är väldigt lågproduktiv kan den nu ändå fortsätta att tjäna ett syfte och möjliggöra framtida elförsörjning. Det geografiska läget med närhet till nätanslutning och få grannar gör det också till en bra yta att bygga på.

Till sin hjälp har Prästlönetillgångarna i Skara stift anlitat solelbolaget EnergiEngagemang, en av de ledande aktörerna i Sverige inom storskalig solenergi, som har fått i uppdrag att bygga de båda parkerna.

– Det är med stor glädje vi tar oss an detta projekt tillsammans med Prästlönetillgångarna i Skara stift. Att bygga ut Sveriges elproduktion är otroligt viktigt, framför allt i södra Sverige där behovet är som störst. Genom att upplåta mark för solelproduktion visar Svenska kyrkan och Prästlönetillgångarna i Skara stift på stort engagemang för både sin egen hållbara utveckling och för den lokala orten, säger Jonas Helander, vd på EnergiEngagemang.

Målet är att parkerna ska vara klara att börja leverera grön fossilfri el 2025. Om det står sig beror dock på hur lång tid det tar för myndigheterna att ge sitt godkännande. Själva byggnationen går sedan mycket snabbt, på endast några månader från första spadtaget, kan en solpark stå redo att leverera el ut på nätet.

Källa: Svenska kyrkan

Publicerad 23 maj 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.