Energianvändning | 15 apr

Stenas stora satsning på solenergi ger resultat

Stena Fastigheter har som mål att bli självförsörjande på el och har under de senaste åren genomfört omfattande satsningar i solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan.

Stenas stora satsning på solenergi ger resultat
Stena Fastigheters satsning på solenergi ger resultat. Under 2023 producerades tre gånger så mycket energi som året innan. Foto: Stena Fastigheter

– Det är fint att se att våra långsiktiga satsningar på närproducerad solel redan ger resultat. Vi satsar storskaligt på solceller, i kombination med energilager för att kunna lagra solenergin när solen skiner, kapa effekttoppar, förbättra lönsamheten och minska vårt klimatavtryck, säger Cecilia Fasth, Vd och koncernchef på Stena Fastigheter.

Den enskilt största satsningen på solceller under 2023 är en solcellspark på tak – på 18 byggnader i Kvarngärdet i Uppsala – som kan producera 400 000 kWh/år. Sammanlagt har Stena Fastigheter nu solceller på drygt 150 byggnader.

Under förra året fortsatte Stena Fastigheter också att satsa på energilager, och installerade Sveriges största energilager byggt med återanvända batterier från BatteryLoop i Högsbo i Göteborg – där Stena Fastigheter och Ikano Bostad planerar för den nya stadsdelen Humlestaden.

Stena Fastigheter var tidigt med i utvecklingen av AI-baserad värmestyrning, och i dag styrs värmen i majoriteten av Stena Fastigheter 27 000 lägenheter med hjälp av AI. Det bidrar till att minska inköpen av fjärrvärme, ett minskat klimatavtryck samt ett jämnare inomhusklimat i lägenheterna.

– Vi har på kort tid kunnat gå från pilot till storskalig användning. Den AI-styrda värmen bidrar till minskad användning av fjärrvärme, ett minskat klimatavtryck samt ett jämnare inomhusklimat för våra kunder, det är verkligen en win-win-win, säger Peter Mikulic, Chef Digital Transformation på Stena Fastigheter.

Källa: Stena Fastigheter

Publicerad 15 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.