Klimat | 21 mar

Statlig utredning ska få fart på klimatanpassningarna

En ny statlig utredning har tillsatts av regeringen för att öka takten i klimatanpassningarna och stärka samhällets robusthet mot ett klimat i förändring.

Statlig utredning ska få fart på klimatanpassningarna
Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Kostnaderna för att hantera klimatrelaterade skador är stora. Endast försäkringsbranschens kostnader för att hantera skadorna från översvämningar och stormar handlar om miljardbelopp årligen. Därför ska utredaren bland annat hitta möjliga finansieringsmodeller för åtgärder som genomförs av, och gynnar, flera aktörer som försäkringsgivare, fastighetsägare, näringslivet, kommuner och regioner.

Utredningen välkomnas bland annat av Byggföretagen.

– Regeringens utgångspunkt att fler åtgärder måste komma till är viktig, säger Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

– Det en olycklig föreställning att klimatanpassning inte får kosta staten något, eller innebära nya statliga åtaganden. Klimatanpassningen kan enbart ske i ett gemensamt ansvar. Byggföretagen vill se kraftsamling från staten. Det behövs när klimatutmaningarna är stora och byggkonjunkturen svag, fortsätter hon.

Utredningens uppdrag ska redovisas senast den 30 april 2025

Källa: Byggföretagen

Publicerad 21 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.