Klimat | 21 mar

Statlig utredning ska få fart på klimatanpassningarna

En ny statlig utredning har tillsatts av regeringen för att öka takten i klimatanpassningarna och stärka samhällets robusthet mot ett klimat i förändring.

Statlig utredning ska få fart på klimatanpassningarna
Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Kostnaderna för att hantera klimatrelaterade skador är stora. Endast försäkringsbranschens kostnader för att hantera skadorna från översvämningar och stormar handlar om miljardbelopp årligen. Därför ska utredaren bland annat hitta möjliga finansieringsmodeller för åtgärder som genomförs av, och gynnar, flera aktörer som försäkringsgivare, fastighetsägare, näringslivet, kommuner och regioner.

Utredningen välkomnas bland annat av Byggföretagen.

– Regeringens utgångspunkt att fler åtgärder måste komma till är viktig, säger Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

– Det en olycklig föreställning att klimatanpassning inte får kosta staten något, eller innebära nya statliga åtaganden. Klimatanpassningen kan enbart ske i ett gemensamt ansvar. Byggföretagen vill se kraftsamling från staten. Det behövs när klimatutmaningarna är stora och byggkonjunkturen svag, fortsätter hon.

Utredningens uppdrag ska redovisas senast den 30 april 2025

Källa: Byggföretagen

Publicerad 21 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.