Energi | 7 sep 2022

Staten ska visa vägen för energibesparing

Statliga myndigheter ska minska sin energianvändning och rapportera sin energianvädning varje månade till Energimndigheten. Detta enligt ett regeringsbeslut igår.
– Staten måste gå före och visa vägen, säger civilminister Ida Karkiainen.

Staten ska visa vägen för energibesparing
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister, Infrastrukturdepartementet

Regeringen har gett 200 statliga myndigheter i uppdrag att genomföra energibesparande åtgärder för att minska sin elanvändning. Det kan exempelvis röra sig om att byta till energisnål belysning eller styra belysning och ventilation så att inte onödig el dras nattetid.

– Det breda uppdraget till de statliga myndigheterna handlar om att genomföra energibesparande åtgärder som ger effekt på kort sikt. Syftet är att försöka dämpa elpriserna inför kommande vinter, säger Ida Karkiainen.

Dessutom ska myndigheterna varje månad rapportera sin elanvändning till Energimyndigheten. Regeringen vill även ge länsstyrelserna i uppdrag att stötta kommuner och regioner för att minska sin elförbrukning.

– Energieffektivisering är det billigaste och snabbaste sättet att frigöra mer energi. Varje kWh vi kan effektivisera minskar vår sårbarhet mot det energikrig Putin bedriver mot Europa just nu, säger Khashayar Farmanbar.

Källa: Regeringen

Publicerad 7 september 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.