Marknad | 26 apr

Starkt första kvartal för värmepumpbranschen

Sammanlagt ökade värmepumpsförsäljningen med 20 procent inder första kvartalet i år. Luft-vattenvärmepumpar stod för en ökning med 40 procent och är därmed den typ av värmepump som gått bäst. Även bergvärmepumpar fortsätter att gå starkt, med en ökning på 28 procent.

Starkt första kvartal för värmepumpbranschen
Värmepumpsförsäljningen fortsätter att öka, totalt med 20 procent under första kvartalet. Foto: Shutterstock

Byggbranschen har samtidigt bromsat in och det återspeglas av en fortsatt nedgång i antalet installerade frånluftsvärmepumpar, enligt den senaste försäljningsstatistiken från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

– Trenden är ihållande och efterfrågan på tekniska installationer som kan minska energianvändningen är fortsatt hög säger Anders Mårtensson, vd för branschorganisationen. Vi ser också att våra tillverkare växlar upp och investerar i både innovation och utökade produktionsfaciliteter.

För att möta den ökande efterfrågan behöver branschen anställa fler duktiga kyl- och värmepumpstekniker. Kompetensförsörjningen kommer att vara en nyckelfråga under många år framöver, inte minst då stora delar av fastighetsbeståndet i Sverige väntas behöva energirenoveras för att klara kommande krav i EU-lagstiftningen.

– Vi behöver nå ut och visa unga att vi är en framtidsbransch som erbjuder spännande och viktiga jobb både för den egna utvecklingen men framförallt för klimatet och miljön, säger Cecilia Branting, kompetensansvarig för branschorganisationen.

Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Publicerad 26 april 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.