Laddning | 7 maj

Standard för laddplatser tas fram

En standard för hur en laddplats ska vara utformad håller på att tas fram. Standarden kommer även göra det enklare att kravställa vid upphandlingar.

Standard för laddplatser tas fram
En standard för hur laddplatser ska vara utformade håller på att växa fram, där bland annat tillgänglighet står i fokus. Foto: SIS

Många laddplatser för elbilar har brister när det gäller tillgänglighet, något som gör det svårt och ibland omöjligt för en del personer att använda dem. Även om det finns flera goda initiativ för att göra laddplatser mer användarvänliga saknas det tydliga, samlade och specificerade krav som säkerställer tillgänglighet. Därför ska nu en standard tas fram som tydliggör kraven för hur en tillgänglig laddplats bör se ut. Det handlar bland annat om utformningen av platsen, att laddkabeln inte är för tung och att snövallar inte får bli ett hinder vintertid.

– Standarden kommer att ha stor betydelse för att säkerställa tillgängligheten när man bygger nya laddplatser men också för att förbättra tillgängligheten för dem som redan finns. I dag är det svårt för upphandlare och leverantörer att veta hur en laddplats verkligen blir tillgänglig, säger Alexandra Antoni, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

I arbetet för att ta fram den nya standarden deltar bland annat Trafikverket, Drivkraft Sverige, projekt Förnybart 2030, Personskadeförbundet RTP, Förbundet FÖR och DHR, och fler organisationer och företag välkomnas att delta i arbetet.

Standardiseringsarbetet har påbörjats och standarden planeras att gå ut på remiss i slutet av nästa år.

Källa: Svenska institutet för standarder

Publicerad 7 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.