Renovering | 13 jan

Stambyte i Daldockan

Kvarteret Daldockan i Södertälje ska genomgå stambyte, badrums- och wc-renovering. Totalt omfattas 118 lägenheter och arbetet ska stå klart i november i år.

Stambyte i Daldockan
Kv Daldockan i Södertälje är den senaste i raden av Rikshems fastigheter att renoveras av Byggmästargruppen. Projektet omfattar stambyte med badrums- och WC-renovering i 118 lägenheter och beräknas stå klart under november 2023. Foto: Byggmästargruppen

Fastigheterna som ska renoveras ägs av Rikshem, som med sina 29 000 lägenheter är ett av Sveriges största privata bostadsföretag. Delar av företagets fastighetsbestånd uppfördes under 1950-1970-talen och har helt naturligt renoveringsbehov. En av dessa fastigheter är Kv Daldockan, på Ågärdevägen 1-9 i stadsdelen Saltskog, Södertälje. Byggnaderna uppfördes år 1968.

– Slitaget är i linje med de flesta andra fastigheter från den här tiden, säger Niklas Henriksson, arbetschef på Byggmästargruppen som lämnade det vinnande anbudet. Vi har mycket stor erfarenhet av liknande projekt. Faktum är att huvuddelen av de  2000 lägenheter vi renoverar varje år är just fastigheter från miljonprograms-eran.

Kv Daldockan är arkitektoniskt sett byggt som en båge med 118 lägenheter, fördelade på nio trapphus. Lejonparten av renoveringen är rena stambyten där hyresgästerna kommer att bo kvar under byggtiden. Resten utgörs av så kallad ”successionsrenovering” som innebär att tomställda lägenheter utan hyresgäster kan ges en mer genomgripande renovering.

– För närvarande är 40 av lägenheterna upplagda för ’succession’ men vi har god beredskap för att kvoten kan öka om Rikshem så önskar, fortsätter Niclas Henriksson. Vår tidsplan ligger fast oavsett hur många lägenheter av det slaget som tillkommer.

Kv Daldocken kommer att startas upp nu i början av januari, därefter väntas cirka 11 månaders renoveringstid. Överlämning beräknas ske i mitten av november 2023.

 

Källa: Byggmästargruppen

Publicerad 13 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.