SRE klimateffektiviserar holländska växthus

Svensk Rökgasenergi, SRE, och dess holländska partner HoSt B.V. har under vintern driftsatt ett samarbetsprojekt där man med teknik från bland annat SRE lägger om uppvärmningen av en 8 ha stor paprikaodling i växthus i Beetgum, Nederländerna.

Anläggningen som tidigare drivits med naturgas får nu biobränsleeldad uppvärmning med rökgasrening och kondensering från SRE.

SRE:s system Renergi med kondensor och vått elfilter innebär inte bara en energieffektivisering med 25-30 procent. Helt nytt är att SREs rening av rökgaserna, tillsammans med ett par andra delar i projektet, möjliggör att den CO2 som uppkommer direkt kan återvinnas och föras in i växthuset för att där tas upp av växternas fotosyntes.

Projektet har väckt stor uppmärksamhet i Nederländerna och med hjälp av bl.a. den holländska myndigheten för hållbar utveckling och innovation, SenterNovem, genomförs ett stort seminarium där tekniken presenteras för den holländska växthusnäringen i Beetgum med cirka 500 förväntade deltagare.

– När ett växthus går över till uppvärmning med biobränsle så kan vi höja effekten på en anläggning med 25-30 procent. Det betyder att man kan dra ner väsentligt på mängden bränsle man behöver. Men vi renar också gaserna så att man kan ta vara på en del av koldioxidutsläppen på plats och leda ren koldioxid in i växthuset som sedan tas upp av växterna. En väsentligt mer klimatsmart lösning vad man använder idag för att få växterna att växa snabbare, säger Per Egeberg, vd SRE.

Mark Kretz

Publicerad 24 januari 2008

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.