Almedalen | 30 jun 2016

Spindel i nätet prisad på mässa

Spindel i nätet prisad på mässa

Ett svenskt system som kan kombinera el från solceller, energilager och elnät vann nyligen ett stort internationellt pris. Nu kommer tillverkaren Ferroamp till Almedalen för att berätta mer om sin teknik.

Ferroamp var en av tre vinnare i den årliga innovationstävlingen för elektriska energilagersystem, ees Award, som delades ut på Intersolarmässan i Munchen i slutet av juni. Företaget tävlade mot 149 bidrag från 24 länder.

Fokus inom branschen ligger allt mer på att koppla ihop olika komponenter i smarta och flexibla system

En del bidrag kom från etablerade storbolag med mycket stora utvecklingsbudgetar. Andra från företag som Ferroamp, små innovationsbolag, med begränsade resurser.

– Vi har utvecklat ett nytt, smart energisystem, som har prövats och uppmärksammats i Sverige, men det här var första gången vi fick ett internationellt erkännade, säger Mats Karlström, sälj- och Marknadsdirektör på Ferroamp Elektronik AB.

Energy Hub heter Ferroamps system och hjärnan är en växelriktare kallad ACE, Adaptive Current Equalizer, eller Adaptiv strömutjämning. Det mäter och jämnar ut belastning mellan faserna i elnätet.

Mats Karlström tar ett par exempel:

– Du kanske har flera elbilar som ska laddas och då får du en stor och ofta oregelbunden förändring i effektuttaget.

– Samma med större flerfamiljsfastigheter där en del gamla apparater och maskiner byts mot energisnålare varianter medan andra blir kvar och någon fas plötsligt får mycket högre effektuttag.

Normalt måste fastighetsägaren mäta och flytta om ledningar eller helt enkelt höja huvudsäkringarna med ökade kostnader som följd. Men med ACE-boxen så jämnas lasten ut mellan faserna.

Växelriktaren kan omvandla växelström (AC) till likström (DC), men också tvärtom, vilken skapar fler möjligheter till att minska förluster, kolla flera rader solceller till ACE-boxen och snabbladda en elbil med DC direkt från solcellerna.

– Marknaden för traditionella växelriktare, som omvandlar likström från solcellerna till växelström för hushållet, börjar bli mättad. Även solcellerna har fått så hög verkningsgrad att utevcklingen nu saktar ner, säger Mats Karlström.

– Fokus inom branschen ligger allt mer på att koppla ihop olika komponenter i smarta och flexibla system, som vårt.

I Almedalen kommer Ferroamp att delta i seminariet ”Omställning pågår: Det förnybara elsystemet – från systemdesign till var dags användning”, arrnagerat av Förnybarhetsrådet.

Fakta

Fakta Ferroamp AB: 

Svenskt innovationsbolag, startat 2010 av grundaren och VD Björn Jernström. Idag har bolaget 16 anställda, håller sex patent och har globala patent pendings. Bolaget levererade sina första serietillverkade produkter september 2015 och har som mål att inom fem år vara internationellt etablerat med 150 MSEK försäljning.

Ferroamp har belönats med innovationspriser inom miljö, till exemepl Naturskyddsföreningens innovationstäving 2015, Skanskas Deep Green Challenge 2015, Innovatums Green Innovation Contest 2015, Intelligent Energy Management Challenge 2016 och nu alltså ees AWARD 2016.

Pressmeddelandet om ees award.

 

Publicerad 30 juni 2016

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.