Spillvärme – är det nåt bra att ha?
En av tio hållbarhetsansvariga inom livsmedelsindustrin vet inte vad spillvärme är – detta trots att spillvärme och energieffektivisering är ett av de främsta sätten att stävja klimatkrisen. Det visar en ny undersökning gjord av Norstat på uppdrag av Enjay.
Åtta av tio som inte återvinner spillvärme i dag vet inte heller hur de kan räkna ut hur mycket spillvärme deras verksamhet har.
– Vi är lite chockade av resultatet. Återvinning av framför allt smutsig spillvärme kan spara livsmedelsproducenter miljontals kronor årligen och bidra till stora koldioxidbesparingar, säger Jesper Wirén, vd på Enjay.
Av de hållbarhetsansvariga som svarar att de är mycket väl bekanta med spillvärme säger endast en av tio att de ser ett stort värde med att återvinna spillvärme.
100 hållbarhetsansvariga inom livsmedelsproducerande bolag deltog i undersökningen