Jordbruk | 18 aug 2022

Spannmål torkas med nytt energilagringssystem

Ett nytt energilagringsystem har nyligen tagits i drift vid Haneberg Gård i Eskilstuna. Systemet drivs av solpaneler och utnyttjar både el och värme från systemet för att torka spannmål.

Spannmål torkas med nytt energilagringssystem
Azelios TES.POD kan säkerställa tillförlitlig och robust energitillgång på platser där alternativa lösningar är kostsamma och där förnybar energi kan integreras i energimixen. Bild: Azelio

– Detta är viktig milstolpe för Azelio eftersom det är första gången ett projekt också använder den värme som vårt energilagringssystem genererar. Vi ser många tillämpningar för värmen, såväl inom jordbrukssektorn som på andra områden. Haneberg blir en språngbräda för fortsatt utveckling av denna del av systemet, säger Azelios vd Jonas Wallmander, som levererat systemet.

Jonas Wallmander, vd, Azelio. Foto: Azelio

Systemet ingår i ett demonstrationsprojekt som genomförs i samarbete med Energimyndigheten, som ska visa hur Azelios TES.POD kan säkerställa tillförlitlig och robust energitillgång på platser där alternativa lösningar är kostsamma och där förnybar energi kan integreras i energimixen. Projektet ska även visa på nyttan av den 55-65 gradiga värme som systemet levererar parallellt med el.

På Haneberg Gård ersätter energilagringssystemet delvis en oljeeldad panna. Projektet startade 2021 och inför skörden 2022 sätts systemet nu i drift för att torka spannmål, varefter utvärdering ska ske.

Källa: Azelio

Publicerad 18 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.