Innovation | 14 okt 2022

Solvatten gav Petra pris

Petra Wadström, uppfinnare till innovationen Solvatten, har fått KTH:s stora pris 2022. Idag används tekniken i över 20 länder och förbättrar liv för över en halv miljon människor.

Solvatten gav Petra pris
Petra Wadström, svensk uppfinnare som ligger bakom innovationen Solvatten. Foto: Mikael Sjöberg

Behållare som fyllts med förorenat vatten och ställts i solen innehåller efter ett par timmar rent dricksvatten, som dessutom har värmts upp till hushåll och sjukvård. Så kan innovationen Solvatten beskrivas.

– Målet är att ge alla tillgång till rent, varmt vatten, helt utan att använda fossila bränslen, säger uppfinnaren Petra Wadström.

Hon har jobbat med sin idé sedan 1990-talet, då hon bodde i Australien med sin familj slogs hon av intensiteten i all den solenergi som träffade markytan utan att tas tillvara. Med tiden har idén vuxit fram, så småningom kunde hon testa material, funktion och design – allt för att maximera effekten av solens UVB-strålning och värme.

– Idag förbättrar Solvatten livet för drygt en halv miljon människor i världen, och jag har verkligen längtat efter att få berätta det, säger Petra Wadström.

En Solvatten-enhet kostar cirka tusenlappen och håller enligt henne ”en barndom”, sju till tio år, utan att några delar behöver bytas ut.

– Det gör lösningen kostnadseffektiv per liter rent, varmt vatten. Våra beräkningar visar även att en enhet sparar in upp till tio ton utsläpp under sin livstid, och dessutom får fler skogar stå kvar genom det minskade behovet av ved och kol.

– Framför allt mammor som lever i fattigdom med små barn under fem år använder i dagsläget Solvatten-enheter till sina familjer. Vi når nya användare genom att kommunicera på alla nivåer – från klaner och lokala organisationer till FN, berättar Petra Wadström.

Fakta

Så fungerar tekniken i Solvatten

  • Den tvådelade svarta behållaren fylls med vatten.
  • Solvattenrenaren använder sig av soluppvärmning och UV-strålning för att rena vattnet effektivt: Solens ultravioletta UVB-strålar släpps igenom UV-transparenta ytor och vattnet värms upp mot behållarens svarta insida. Synergieffekten som uppstår gör att sjukdomsalstrande mikroorganismer oskadliggörs.
  • I Solvatten-behållaren finns även ett filter som tar bort vattenorganismer, så vattnet blir mindre grumligt.
  • När processen är klar och vattnet är rent, i enlighet med WHO:s riktlinjer för rent vatten, visar en indikator en grön smiley.
  • Det tar mellan två och fem timmar att rena 10 liter vatten från skadliga mikroorganismer, som annars kan orsaka bland annat dysenteri, tyfus och kolera.

Källa: KTH

Publicerad 14 oktober 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.