NORDBYGG | 16 nov 2022

Solteknik blir nytt temaområde på Nordbygg 2024

Tack vare det ökade intresset för förnybar energi kommer solteknik att få en egen avdelning på nästa Nordbygg 2024.

Solteknik blir nytt temaområde på Nordbygg 2024
Solteknik blir ett eget temaområde på nästa Nordbygg 2024. Foto: Bosse Lind

– Det är jätteroligt med ett temaområde för solteknik. Det är inte bara företag som vill få kontroll över sin elsituation, även privatpersoner och kommuner vill bli mindre beroende av de nuvarande elpriserna, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Ett antal solteknikföretag var på plats redan under årets Nordbygg, 2022, och visade upp sina innovationer – ännu fler företag inom sol och solenergi förväntas visa upp sina idéer på Nordbygg 2024. Där planeras nämligen en egen yta avsatt för solteknik, företag kommer få visa upp sina nya idéer och innovationer för att gynna en klimat- och hållbarhetssmart energiförbrukning i landet.

Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, pekar på att det finns gott om innovationer som väntas visas upp på ytan för solteknik på Nordbygg 2024.

– Dels görs ständiga små förbättringar av panelernas effektivitet och verkningsgrad, dels kommer det mycket innovationer inom byggnadsintegrerade solpaneler som kan ersätta byggprodukter och samtidigt producera el. En annan teknik som utvecklas snabbt är styrning av elproduktion och batteriladdning för att stötta elnätet och använda sin el smartare, säger Anna Werner.

Nya innovationer inom mätteknik och hur företag säljer el mellan varandra är också en ökande trend. Anna Werner menar även att det finns flera nya idéer kring affärslösningar, samt nya typer av avtal mellan anläggningsägare, den som köper el och elnätsägaren, som man kan väntas se utställare visa upp på Nordbygg 2024.

– Vi på Stockholmsmässan vill bidra till att sprida kunskap och goda exempel där det är som mest angeläget. Även om just denna vinter präglas av extra oro för energikostnader så är satsningen på solteknik en del av en långsiktigt ökande trend i fastigheter, säger Lina Hann, projektledare för Nordens största byggmässa, Nordbygg.

 

Källa: Nordbygg

Publicerad 16 november 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.