Solenergi | 10 aug 2022

Solpaneler ska förhindra torka i Kalifornien

Genom att sätta upp solpaneler över kanalerna i södra Kalifornien minskas avdunstningen samtidigt som panelerna kyls ner av det strömmande vattnet och blir mer effektiva. Just nu pågår ett pilotprojekt i landet, förhoppningen är att kunna sprida konceptet till fler distrikt om resultatet slår väl ut.

Solpaneler ska förhindra torka i Kalifornien
Solpaneler över kanalerna i Kalifornien ska både ge landet energi men också förhindra avdunstning i det viktiga jordbruksområdet. Under hösten inleds ett pilotprojekt. Foto: Pixabay

Området i Kalifornien är ett viktigt jordbruksområde, som står för stora delar av USA:s matproduktion och är beroende av konstbevattning för att fungera. University of Califorina och Turlock bevattningsdistrikt i Central Valley har gått ihop med ett solcellsföretag för att både spara vatten och bekämpa klimatförändringarna, rapporterar Sveriges Radio.

Forskning hari teorin visat att solpaneler kommer skydda vattnet från att avdunsta – och samtidigt kyls panelerna ner av det strömmande vattnet och blir mer effektiva. Solpanelerna ska fästas i kanalens betongväggar längs en en kilometer lång sträcka i pilotprojektet.

– Det här kommer vara det första pilotprojektet i landet att föra konceptet till liv. Ett första steg innan vi kan bygga solpaneler över våra kanaler i stor skala både här i Kalifornien, men också för att visa resten av världen att detta är ett sätt att spara vatten och nå våra mål kring förnybar energi, säger Josh Weimer, Turlocks bevattningsdistrikt till Sveriges Radio.

Han ser som en av de största utmaningarna i pilotprojektet att sätta upp solpanelerna utan att påverka vattenflödet i kanalen. En lösning med återkommande luckor diskuteras där man ska kunna komma in med maskiner och göra åtgärder om det blir fel på anläggningen.

Om forskarnas teorier funkar i praktiken finns stora möjligheter att spara vatten. Om det skulle sättas upp solpaneler över alla kanaler i Kalifornien, vilket är över 650 mil totalt, skulle man kunna spara upp till 240 miljarder liter varje år. Det räcker till mer än 200 kvadratkilometer konstbevattnad jordbruksmark. Energin från solpanelerna skulle räcka till en sjättedel av all el som förbrukas i Kalifornien idag, enligt Sveriges Radios inslag.

Solpanelerna tillverkas av företaget Solaraquagrid och ska börjas sättas upp under hösten.

Källa: Sveriges Radio

Publicerad 10 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.