Solentreprenör fick alternativt Nobelpris

Huang Ming fick Right Livelyhoods hedersutmärkelse för sitt arbete med att tillverka och sprida solfångare, framförallt i Kina. Han anser att byggbranschen har mycket att lära av naturen.

– Vi kan lära oss av isbjörnar, sade Huang Ming, grundare av Himin Energy,  när han mötte pressen i Stockholm där han var för att ta emot Right Livelyhoods hedersutmärkelse, ”det alternativa Nobelpriset”.
Isbjörnar är bra förebilder när det gäller att utnyttja solen bättre. De har genomskinliga strån i pälsen som släpper igenom solstrålar. Under pälsen är skinnet svart och bra på att lagra och omvandla solljus till näring. I djurvärlden finns många exempel på system som kan omvandla solljus till nyttigheter. Nu behöver hus konstrueras enligt liknande principer.

Från olja till sol
Han kallas Kung Sol i Kina och pläderar framförallt för bättre utnyttjande av solen. Tidigare var han oljebranschen. Men när hans dotter föddes hoppade han av en lukrativ karriär och satsade på alternativ energi. Nu har satsningen visat sig framgångsrik även ekonomiskt, företaget säljer solfångare och solpaneler i hela världen och har fler än tusen anställda. Men utvecklingen har bara startat och mycket mer måste göras för att klimatfrågan ska närma sig en lösning.
– Branschen är konservativ men nu behövs en ny filosofi, nya tankar, ja en ny civilisation, sade Huang Ming.

Dags för ett genombrott
Huang Ming menar att det borde vara dags för alla företag på den globala marknaden att sätta igång på allvar. Med ett pris på solenergi som redan ligger på motsvarande en krona per kilowattimme på sommaren, är det dags för ett ekonomiskt genombrott för tekniken anser han. Marknaden måste vakna upp inför de nya affärsmöjligheterna.
– Det här är mycket bättre än Iphone, förklarade han.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 1/12 sid 12

  • Fakta Right Livelyhood Award
    Priset instiftades av journalisten Jakob von Uexkull år 1980. Han ville se ett alternativ till Nobelpriset som han tyckte premierade synsätt som företräds av industriländerna alltför mycket och negligerade ekologisk balans, mänskliga rättigheter och andlig utveckling .  Årets prissumma var 150 000 euro.
     
Publicerad 23 januari 2012

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.