Solenergi från rymden – en lösning för jorden?
Solenergi från rymden – kan det vara lösningen på jordens energiproblem? Den europeiska rymdorganisationen (Esa) undersöker nu den möjligheten. I november tar Esas medlemsländer beslut om de ska finansiera arbetet.

Esas projekt med solenergi från rymden kallas Solaris. Tanken är att satelliter med solpaneler ska kretsa i geostationära banor runt jorden. Det vill säga, så långt ut att de snurrar runt jorden i samma hastighet som planeten har runt sin egen axel. På så sätt kan satelliten hela tiden befinna sig på samma plats på himlen sett från oss nere på jorden.
Energin som fångas upp på marken ska skickas till jorden med hjälp av mikrovågor till mottagarstationer, där de omvandlas till elektricitet och matas in i det lokala nätet för bostads- eller industribruk.
De höga uppskjutningskostnaderna har tidigare gjort att solenergisatelliter inte ansetts ekonomiskt försvarbara. Men förutsättningarna har ändrats. En enda satellit av den planerade storleken skulle, enligt Esa, ge energi motsvarande ett kärnkraftverk, som kan försörja mer än en miljon hushåll.
Det skulle krävas mer än sex miljoner solpaneler på jordens yta för att generera samma mängd energi.
Solaris
- Solenergisatelliterna och mottagarstationerna måste vara oerhört stora för att kunna leverera ekonomiskt lönsamma nivåer av solenergi
- En enda solenergisatellit i omloppsbana skulle behöva vara över en kilometer tvärs över
- Det krävs många uppskjutningar för att montera en solenergisatellit på många tusen ton