Solenergi | 10 feb 2023

Solelsatsning i fjällen

SkiStar har inlett ett samarbete för att bli sin egen solelsproducent och på så sätt skapa förutsättningar för viktig elektrifiering.

Solelsatsning i fjällen
Upplevelsecentret Experium, i Sälen, kommer få solcellsanläggning under 2023 och kommer producera drygt 262 000 kWh/år.

SkiStar har flera anläggningar i den svenska och norska fjällvärlden och erbjuder verksamhet året runt. Med ambitiösa mål om att bevara de skandinaviska vita vintrarna och den fantastiska fjällmiljö området besitter, krävs konkreta och tydliga handlingar. Att elektrifiera verksamheten är en stor del av att nå sitt mål om att halvera sitt klimatavtryck till 2030.

I dagsläget arbetar man för fullt med att energieffektivisera sina fastigheter men också med att skapa mer effektiv snöproduktion och succesivt byta ut all belysning skidområdena till LED. Man har också varit först ut i Skandinavien med att testa och utveckla en pistmaskin som drivs på el och har från och denna vintersäsong introducerat elsnöskotrar.

Som en del i elektrifieringsarbetet var SkiStar först ut i Skandinavien med att testa och utveckla en pistmaskin som drivs på el och har från och denna vintersäsong introducerat elsnöskotrar.

Redan i dag drivs skidanläggningarna till stor del av förnybar energi i form av vind- och vattenkraft, men målet är nu att ta ett större grepp om detta genom att bli sin egen elproducent. Med hjälp av solenergibolaget EnergiEngagemang kommer ett flertal solcellsanläggningar att etableras på lämpliga platser.

– Vi har gjort en omfattande analys av SkiStars verksamhet med deras ambitiösa klimatmål i åtanke och därefter tagit fram en femårsplan och en solvision där planen är att i olika steg accelerera arbetet med solceller. Vi börjar i Sälen men kommer på sikt att gå vidare till koncernens övriga anläggningar och pratar även om att bygga solcellsparker på mark, säger Jonas Almqvist, chef för affärsområdet stora bolag på EnergiEngagemang.

Redan under 2023 kommer fyra fastigheter att få takbaserade solcellsanläggningar. Först ut är Experium, upplevelsecentrumet i Sälen, vars solcellsanläggning kommer att producera drygt 262 000 kWh/år där prognosen för egenanvädning av den producerade solelen ligger på 99 procent.

– Det finns visserligen fördomar om att vi som verkar i fjällvärlden inte skulle kunna producera solel, och visst finns det några månader per år när produktionen blir minimal, men redan i slutet på mars får vi riktigt bra siffror eftersom snön på marken skapar reflektioner som ger en positiv effekt, säger SkiStars hållbarhetschef Fanny Sjödin.

 

Källa: EnergiEngagemang

Publicerad 10 februari 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.