Solel bra för elnätet

Satsa på solel, och förbättra ekonomin för de som vill skaffa solpaneler. De slutsatserna dras i en ny doktorsavhandling.

Det svenska lågspänningsnätet skulle påverkas i huvudsak positivt av en måttlig utbyggnad av lokal solel, eftersom förlusterna minskar. Det i sin tur visar att nollenergihus bör kunna byggas i Sverige utan större problem. Slutsatserna dras i en ny avhandling från Uppsala universitet. Doktoranden Joakim Widén vid institutionen för teknikvetenskaper har studerat möjligheter för svenska elkonsumenter, till exempel småhusägare, att installera solcellssystem.

Det är däremot inte ekonomiskt lönsamt i dag att producera egen el. För att ändra på det kommer så kallad nettodebitering att spela en avgörande roll, enligt avhandlingen.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 12/2010 sid 12
 

Publicerad 9 december 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.